Čtvrtek, 28. března 2024

Čínské kožešinové farmy vzkvétají navzdory protestům ochránců

Čínské kožešinové farmy vzkvétají navzdory protestům ochránců
Kožešiny sice u některých módních návrhářů i zákazníků vyšly z módy kvůli obavám o zvířata, ovšem v severovýchodní Číně zůstává chov zvířat na kožešiny kvetoucím průmyslovým odvětvím. Píše o tom dnes agentura Reuters.
    Čína je hlavním vývozcem kožešinových oděvů a v uplynulých deseti letech tu vyrostlo mnoho kožešinových farem; zvláště pak v chladných severních oblastech provincie Chej-lung-ťiang. Skupina vědců tu nyní pomáhá místním obyvatelům zlepšit výsledky chovu takových zvířat, jako jsou norci či lišky, s pomocí umělého oplodnění a dalších prostředků.
    "Liščí smečka ve volné přírodě nepřivede na svět příliš mnoho mláďat," říká Liou Č'-pching, který vede univerzitní výzkumný tým pomáhající farmářům. "Proto pokud chceme vidět u některého druhu na trhu hodně kožešiny, pak je nutné zavést technologii umělého oplodnění," dodává Liou.
    Kromě zvýšení počtu mláďat hledají vědci také způsoby, jak zlepšit kvalitu produkované kožešiny. "Nyní zkoumáme různé různé druhy lišek. Pokud se budou množit jen mezi sebou, pak kvalita druhu bude degenerovat. Abychom tomu zabránili, musíme experimentovat, abychom uchovali dobré geny," říká Paj Jü-jen, členka výzkumného týmu.
    Většina kupců podle jejích informací pochází ze sousedního Ruska, kde se mnozí lidé chrání před mrazivou zimou nošením kožešin. V letošním roce se chovatelé obávají, aby jejich podnikání nezasáhla světová ekonomická krize, jakkoli se jejím dopadům v nějaké míře zřejmě nevyhnou. Podle dostupných informací úroveň produkce kožešin v posledních deseti letech v severovýchodní Číně neustále stoupala o deset procent ročně od roku 2004.
    Rostoucí počet mezinárodních obchodníků s kožešinami, zpracovatelů kožešin i módních návrhářů přesouvá své podnikání do Číny, kam je láká nejen levná pracovní síla, ale také absence pravidel na ochranu práv zvířat. Skupiny na ochranu přírody čínské chovatele viní, že zvířata často stahují z kůže zaživa. Tyto zprávy ale čínské úřady označují za přehnané.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů