Sobota, 20. dubna 2024

Praha připravuje nový systém péče o divoká zvířata

Praha připravuje nový systém péče o divoká zvířata
Hlavní město chce letos zavést nový systém péče o divoká, opuštěná a handicapovaná zvířata. Pokud se osvědčí, příští rok město zahájí plný provoz. Novinářům to dnes řekl radní Petr Štěpánek (SZ). Celkově dá město na péči o divoká a handicapovaná zvířata letos 2,5 milionu korun, což je podle Štěpánka o něco více než vloni.
    Systém bude mít podle Štěpánka pět částí. Základem systému by měly být dva centrální dispečinky, které se budou starat o odchyt a odvoz zvířat, provozovat budou také poradnu. Jeden bude mít na starosti městská policie, druhý pak organizace ochrany přírody, kterou město letos vybere. Základní lékařské ošetření by mělo zajišťovat takzvané sběrné místo, kde budou zvířata dočasně umístěna. Jeho pracovníci povedou evidenci, budou mít přehled o volných kapacitách ostatních zařízení a také rozhodnou o definitivním umístění zvířat. Součástí systému bude i útulek pro trvale handicapovaná zvířata.
    "Téměř všechna uvedená zařízení v Praze již v podstatě existují, jde o to začlenit je do dobudovaného systému," uvedl Štěpánek. Odbor ochrany prostředí pražského magistrátu v příštích měsících vybere organizace, které budou součástí systému. Město se naopak zaručí, že v příštích letech přispěje na jejich provoz. Metropole předpokládá, že v systému budou jak útulky, chovné stanice a záchranná stanice v Jinonicích, tak jednotliví občané.
    Hlavní město má v současnosti dva útulky, jeden pro psy a druhý pro kočky. Ty provozuje městská policie. Ostatní útulky a stanice pro živočichy fungují pod záštitou Českého svazu ochránců zvířat. Ten provozuje i specializovanou stanici pro handicapovaná zvířata v Jinonicích, které Česká inspekce životního prostředí navrhla v minulosti udělit pokutu. Podle Štěpánka měla ale stanice problém v administrativě, ne v péči o zvířata.
    V metropoli se ročně najde zhruba 3000 poraněných nebo opuštěných zvířat, z toho deset až 14 procent je trvale handicapovaných. Počet nalezených živočichů trvale roste.
    Šárka Dvořáková
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů