Úterý, 23. dubna 2024

WWF sbírá prostředky na ochranu lužních lesů na Dyji a Moravě

WWF sbírá prostředky na ochranu lužních lesů na Dyji a Moravě
Rakouská pobočka Světového fondu na ochranu přírody (WWF) zahájila spolu s elektrotechnickou firmou Samsung akci, jejímž cílem je shromáždit prostředky pro ochranu lužních lesů v povodí hraničních řek Moravy a Dyje. Za získané peníze chtějí ochránci přírody vybudovat migrační koridory pro zvířata žijící v lužinách, chránit hnízdiště orlů mořských a investovat do obnovení přírodního stavu břehů řeky Moravy na rakousko-slovenském pomezí. Napsala to dnes agentura APA.
    Firma Samsung se zavázala věnovat na tento fond WWF 30 eur z každého LCD televizoru modelových řad sedm až devět, které se prodají v Rakousku. Ochranáři počítají s tím, že by takto mohli shromáždit na 90.000 eur (asi 2,5 milionu Kč). Má tomu napomoci propagační akce pod heslem "30 éček pro WWF".
    Cílem ochránců přírody je vyhlášení lužních lesů na Moravě a Dyji za chráněnou krajinnou oblast. Na území o rozloze 33.000 hektarů, které se rozprostírá částečně také v Česku a na Slovensku, žije na rakouském území asi 180 druhů ptáků a 40 druhů rostlin, které dokážou přežívat jen tam. V rezervaci Marchegg žije největší kolonie čápů hnízdících na stromech v Evropě. Na 6000 hektarů z uvedeného území jsou původní záplavové oblasti.
    V současnosti již na Dyji existuje z české strany Národní park Podyjí, který je sice s rozlohou 63 kilometrů čtverečních nejmenší z obdobných parků v Česku, přesto je ale několikanásobně větší než obdobný Nationalpark Thayatal z rakouské strany, který má jen 13 čtverečních kilometrů. Ekologové se snaží zajistit, aby statut chráněné krajinné oblasti získalo mnohem rozsáhlejší území lužních lesů kolem Dyje a především dolního toku Moravy.
    Lužní lesy podél Dyje a Moravy dlouho chránila skutečnost, že tvořily nepřístupnou pohraniční oblast "železné opony". Její pád před 20 let, rozrůstající se průmyslové oblasti Vídně a Bratislavy a tím vyvolané projekty silnic a infrastruktury však nyní prostředí lužin ohrožují.
    WWF usiluje o vytvoření chráněných oblastí v lužních lesích, což ale neznamená snahu o "zákaz všeho", zdůraznila na tiskové konferenci ve Vídni představitelka rakouské WWF Hildegard Aichbergerová.
    "Kontakty na slovenské politiky máme," dodala s tím, že zatím se na Slovensku "zdá všechno politicky průchodnější než v Rakousku".
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů