Pátek, 29. března 2024

Radost v Bozkově: milion pro jeskyně

Radost v Bozkově: milion pro jeskyně

Bozkov/ Bozkovské dolomitové jeskyně získaly státní dotaci ve výši 951000 korun. Peníze účelově poskytlo ministerstvo životního prostředí v rámci podprogramu "Péče o nezcizitelný státní majetek ve zvláště chráněném území." Dotace výrazně zlepší podobu celého venkovního návštěvnického areálu.
Jak řekl Deníku správce jeskyní Dušan Milka, rekonstrukční práce začaly již v minulém roce. Nejvýznamnější novinkou, kterou ocení jak návštěvníci, tak jeskyňáři, je vydláždění 288 metrů čtverečních přístupové cesty a plácku u hlavní budovy.
"Cesta byla dost podmáčená a lidé přicházeli se špinavými botami, bláto pak přinášeli také do jeskyní. Naštvaní pak byli všichni. Dnes je vše vydlážděno zámkovou dlažbou, navíc se celý prostor rozšířil o 15 metrů čtverečních, kde instalujeme lavičky," popsal Milka.
Venkovní úpravy obsahovaly také zpevnění opěrné zdi u návštěvnického centra. "Byla nestabilní a hrozila zřícením. Protože se nachází hned za návštěvnickou halou, bylo neodkladné s ní něco udělat," uvedl správce.
Peníze od státu umožnily také kompletní rekonstrukci schodiště vedoucího od vstupu jeskyně ke kancelářím správce. To ještě zbývá dokončit. Kvůli zimě totiž musela stavební firma HNH z Jilemnice - Hrabačova, která opravy provádí, přerušit v lednu práci.
"Už zbývají jenom drobnosti. Do konce dubna budou práce hotovy," přislíbil Jiří Halíř, jednatel HNH.
Práce však neprobíhají pouze venku, rušno je i přímo v jeskyních. Zde svádí pracovníci správy věčný boj se špínou. Jeskyně je proto třeba pravidelně mýt, oplachová voda se pak složitými cestami musí přečerpat na povrch, aby se nevsakovala.
"Instalovali jsme již druhé čerpadlo, které v oblasti podzemního jezírka odvádí špinavou vodu do nádoby, odkud ji čerpáme na povrch," potvrdil Dušan Milka.
Dříve oplachová voda stékala do jezírka a znečisťovala ho. V roce 2008 byly cestičky v jeskyních opatřeny obrubníky, které vodě nedovolí stéci jinam, než ke sběrným nádobám.
A jak se vůbec špína do jeskyní dostane? "Návštěvníci do jeskyní nosí nečistoty. Musíme je mýt, jinak by se nánosy usazovaly a celé prostředí by se špinilo cizorodým materiálem. Dělají to tak všechny jeskyně v republice," konstatoval správce. Mytí jeskyní probíhá v sezoně minimálně jedenkrát do měsíce.
Bozkovské dolomitové jeskyně jsou v lednu otevřeny od úterý do pátku vždy od 8. do 15. hodin. V dubnu se otevírací doba prodlužuje o hodinu a přibývají i soboty a neděle. Vstupné činí 90 korun, což je o 10 korun více, než loni. Toto zdražení má podle Milky své opodstatnění, neboť na vstupném už si jeskyně nevydělaly tolik, aby byly soběstačné. Hospodaří totiž, na rozdíl od jiných subjektů, bez příspěvků kraje nebo státu.
Národní přírodní památka Bozkovské dolomitové jeskyně jsou nejdelší svého druhu v ČR. Celkově měří 1060 metrů, zpřístupněn je jen 350 m dlouhý okruh. Část jeskyní je zaplavena.

TOMÁŠ LÁNSKÝ

Turnovský a semilský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů