Čtvrtek, 28. března 2024

Novela upraví kontrolu zákazu prodeje výrobků z kůží psů a koček

Novela upraví kontrolu zákazu prodeje výrobků z kůží psů a koček
Státní veterinární dozor a Česká obchodní inspekce by měly nově dohlížet nad dodržováním zákazu prodeje výrobků z kůže koček a psů. Rozdělení jejich kompetencí při kontrole přináší vládní novela veterinárního zákona, kterou se bude zabývat Poslanecká sněmovna.
    "V této mininovele se má řešit dozor nad obchodováním se psími a kočičími kůžemi ze zemí mimo Evropskou unii," řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Kontrolní pravomoci si mezi sebe rozdělí státní veterinární dozor a obchodní inspekce. Státní veterinární správa bude mít nově pravomoc určit veterinární ústav, který v případě nejasností zjistí, zda výrobky pocházejí z psí nebo kočičí kůže.
     Podle Dubna pocházejí tyto kůže dovážené z asijských zemí ze zvířat, která jsou mnohdy týrána. "I proto novelu vítám, je to evropský problém," dodal.
    Předseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež (ODS) řekl ČTK, že jde o technickou normu, která zavádí nová nařízení Evropské komise. "Nařízení Evropské komise již nabylo platnosti, nicméně jako členský stát musíme definovat, kdo, za jakých podmínek a jak bude kontrolovat dodržování tohoto nařízení," řekl Papež. V návrhu jsou uvedeny sankce za porušení zákazu. Právnickým, ale i fyzickým osobám v takovém případě bude hrozit pokuta až jeden milionu korun.
    Poplatky za kontrolu dovezených kůží psů a koček na Pohraniční veterinární stanici (PVS) se stanovují v minimální částce 55 eur (asi 1250 korun) za zásilku. Tato částka ale může vzrůst o náklady uskladnění zásilky, pokud bude nutné zjistit, z jakého zvířete kůže pochází. V případě pozitivního výsledku vyšetření je nutno ještě počítat s náklady na likvidaci zásilky.
    U dovozců se však nepředpokládají náklady související s ověřováním výrobků z kůží, protože mohou požadavek na ověření přenést na své dodavatele v rámci smluvních ujednání, uvádí důvodová zpráva.
    Novelou se bude zabývat Poslanecká sněmovna. Pokud ji schválí, zamíří do Senátu a poté k podpisu prezidentu republiky.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů