Čtvrtek, 28. března 2024

Konflikt v Dárfúru pustoší přírodu

Konflikt v Dárfúru pustoší přírodu

CHARTÚM - Konflikt v súdánském regionu Dárfúr nemá katastrofální dopady jen na tamní obyvatele, ale devastuje i lesy a zemědělskou půdu.

Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zprávu OSN. Dárfúr je od roku 2003 postižen boji skupin povstalců s vládními silami a arabskými milicemi.

Lidé žijící v tomto regionu východního Súdánu vykáceli rozsáhlé zalesněné oblasti, uvádí ve své zprávě Program OSN pro životní prostředí (UNEP). Stromů je v některých částech konfliktního regionu dokonce tak málo, že jeho obyvatelé musejí často cestovat pro dřevo více než 75 kilometrů ze svých uprchlických táborů. Jen tak totiž dřeva najdou dostatek, aby ho mohli použít buď jako palivo, nebo ho prodat. Jsme svědky extrémní zátěže životního prostředí v okolí mnoha táborů a nejdůležitějších měst v Dárfúru, řekl Clive Bates, ředitel UNEP pro Súdán. Bude nutné zasadit miliony stromů a zavést nové technologie do stavařství a energetiky tak rychle, jak jen to bude možné.

Zpráva UNEP hovoří i o tom, že se poptávka po dřevu ve třech hlavních městech oblasti, Fáširu, Njale a Džunajně, zvýšila dvoj až trojnásobně. Počty dřevařských pil a cihlářských pecí, ve kterých se zatápí dřevem, prudce stouply. Hlavním důvodem rychlého nárůstu byla potřeba velkého množství stavebního materiálu na vybudování základen vojáků, přístřeší pro uprchlíky a ubytoven pro zaměstnance OSN.

UNEP ve své zprávě odhaduje, že jen v cihlářských pecích se ročně spálí 52 000 stromů. Množství nových pecí na výrobu cihel má navíc často velmi nepříznivý dopad na zemědělskou půdu, jejíž vrchní vrstva bývá odstraněna, aby se mohl využít spodnější jíl.

Farmáři, kteří kvůli nepokojům museli opustit svá pole, často nemají jinou možnost obživy než obchod se dřevem. Toho se nestraní ani příslušníci milic a vládní vojáci, kteří podle některých informací obchodují s cenným mahagonem.

Zvýšené těžbě dřeva již v letech 2005-07 padl za oběť i známý les Kunduwa, jehož zničení považují dle zprávy UNEP mnozí za tragédii, které bylo možné předejít .

V Dárfúru proti sobě od roku 2003 bojují vládní síly, podporované arabskými milicemi, a skupiny povstalců. Konflikt si podle OSN dosud vyžádal přes 300 000 obětí na životech a vyhnal 2,5 milionu lidí z domovů.

Súdánský prezident Umar Hasan Ahmad Bašír čelí kvůli bojům v Dárfúru obvinění Mezinárodního trestního tribunálu (ICC) z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů