Pátek, 29. března 2024

Ojedinělá ptačí oáza

Ojedinělá ptačí oáza
Hortobágy ve východním Maďarsku jsou nejen částí Velké uherské nížiny a největší souvislou stepí v Evropě, ale také domovem pastevců, kteří si zachovali starobylý způsob života. Výjimečná krajina známá jako pusta je unikátním příkladem harmonického soužití člověka a přírody.

Bylo by chybou považovat Národní park Hortobágy, rozkládající se na ploše 82 tisíc hektarů mezi jezerem Tisa a městem Debrecen, za "prázdnou" step. V prvním maďarském národním parku, založeném v roce 1973 a zapsaném na seznam kulturního dědictví UNESCO, najdete kromě rozsáhlých pastvin také velké rybníky a bažiny. Návštěvnická centra Szálkahalom, Nagyiván nebo Hortobágy vás seznámí s přírodou, národopisem, minulostí i současností parku.

Zvyky, slavnosti a kuchyně zdejších pastevců přetrvávají po staletí. Tradiční způsob života tu stále zachovává asi dvě stě rodin, chovajících na 9 tisíc kusů skotu, 50 tisíc ovcí a 350 koní.

Maďaři jezdí na koni

Na pustě Hortobágy, jejíž součástí je i stejnojmenný národní park, se pod širým nebem pase šedý skot, koně, ovce a buvoli. Na okraji stejnojmenné obce se klene přes řeku most s devíti oblouky. V sousední Velké čárdě, barokním zájezdním hostinci z přelomu 17. a 18. století, se lze najíst po maďarsku. V Muzeu pastýřů na Petőfiho náměstí se seznámíte s tím, jak ovčáci a ostatní pastevci dříve žili, kde spali, jak vařili nebo co si oblékali. Hortobágyská kruhová stodola ukazuje jedinečný svět zvířat a rostlinstva pusty, lidové umění a řemeslné nářadí zdejších cechů.

Folklor je tu stále živý: letos ve dnech 31. května a 1. června se zde konají Mezinárodní jezdecké dny, 20. až 23. srpna tu probíhají Dny folkloru a trhy na mostě. První akce má slavnou minulost a diváci při ní zažijí maďarské derby ve skoku, soutěž dvou- a čtyřspřeží a celostátní soutěž čikošů - honáků koní.

Výprava loďkou

Součástí Národního parku Hortobágy je také přísně chráněná ptačí rezervace v zátoce Tiszavalki öböl na severním území jezera Tisa. Vstoupit do ní lze pouze loďkou.

V evropském měřítku tu vznikla ojedinělá ptačí říše. Příroda si tu vzala zpět to, co jí kdysi patřilo. Prostor bohatý na potravu, ryby a brouky znovu osídlily četné druhy ptactva a tuto oázu neznepokojovanou člověkem objevily i jejich tažné druhy. Napočítáno tu bylo asi 340 druhů ptáků, z nichž jich v národním parku hnízdí 160 druhů. Vydat se na cestu po stezkách zarostlých spoustou rákosu se doporučuje pouze se zasvěceným doprovodem.

Tuto končinu Tisy si oblíbily především volavky. V poklidu zde vedle sebe žijí volavka popelavá, nepokojný kvakoš noční, stále řidčeji se vyskytující volavka vlasatá, volavka stříbřitá, ale rád mezi nimi hnízdí také luňák hnědý nebo raroh. Na některé z pasek uvnitř rákosí můžete při troše štěstí spatřit erbovního ptáka ochrany přírody, s rozprostřenými křídly plachtící sněhově bílou volavku, či kormorána velkého.
Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů