Pátek, 29. března 2024

Plán EK na záchranu žraloků má přinést pomoc v hodině dvanácté

Plán EK na záchranu žraloků má přinést pomoc v hodině dvanácté
Dlouho očekávaný plán Evropské komise (EK) na záchranu žraloků by měl poskytnout nástroje na ukončení nadměrného lovu a ochranu ohrožených druhů těchto živočichů. Žraločí populace na světě rapidně klesá a opatření na jejich záchranu bylo dosud velmi málo. Komise má konečný návrh plánu s komentáři k jeho opatřením představit ve čtvrtek.
    Plán má zlepšit ochranu žraloků uvnitř a vně vod zemí Evropské unie. Ke stávajícím opatřením přidá nová a účinnější. Chce shromáždit potřebné údaje o stavu rybolovu, o výskytu jednotlivých žraločích druhů a o roli, kterou hrají v ekosystému.
    Jeho cílem je zastavit nadměrný lov žraloků, přijmout přísnější regulační pravidla a iniciovat shromažďování nových údajů o těchto zvířatech.
    Má též zpřísnit zákaz brutálního lovu žraloků, při němž jsou zvířatům pouze uřezávány ploutve a pak jsou znovu házena ve smrtelných křečích do moře. Tento zákaz byl již přijat pro většinu mezinárodních vod, ale standardy pro jeho prosazování jsou podle Mezinárodního svazu na ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) nedostatečné. K jeho nedodržování přispívají i obrovské zisky z obchodu se žraločími ploutvemi.
    Nejhůře je tento zákaz dodržován právě v zemích EU kvůli nedostatečné legislativě. Přitom asi jedné třetině evropské populace žraloků a rejnoků podle IUCN hrozí přímé vyhynutí. K významným žraločím lokalitám patří Španělsko, Portugalsko, Británie a Francie. Omezení lovu tu buď vůbec neexistují anebo obsahují nadměrné kvóty.
    Akční plán EK dále obsahuje nařízení k využití vědeckých poznatků při vytváření kvót na omezení lovu, ochranu ohrožených druhů a aplikaci existujících smluv o ochraně volně žijících živočichů na žraloky.
    Podle OSN jsou ve světě každoročně zabity desítky milionů žraloků. Vědci odhadují, že od roku 1950 zmizelo ze světových moří a oceánů 90 procent velkých ryb (včetně žraloků). Žraloci se přitom rozmnožují velmi pomalu, takže trvá desítky let, než se dorovná jejich početní stav v oblastech, kde byli vyhubeni. Příliš často jsou loveni rychleji, než se stačí rozmnožovat.
    Mezinárodních omezení pro lov žraloků bylo zatím málo. USA zakázaly uřezávání ploutví žralokům v Atlantiku v roce 1993 a v Pacifiku v roce 2002. O dva roky později přistoupilo k dohodě USA o zákazu lovu kvůli ploutvím v Atlantickém oceánu více než 60 zemí.
    Před deseti lety přiměla hrozba vážného plenění žraločích populací na světě vlády zemí OSN k přijetí Mezinárodního akčního plánu pro žraloky, ve kterém se zavázaly vytvořit plány na záchranu žraloků ve svých vodách.
    Před rokem zveřejnila návrh akčního plánu i Evropská komise. Podle tohoto návrhu by měl být lov hlubokomořských žraloků letos omezen na polovinu a do roku 2010 zcela zakázán.
    Žraloci hlubinných vod jsou loveni pro své maso a cenný olej z jejich jater, který se využívá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Většina druhů žije stovky metrů hluboko v oceánu. Portugalská máčka skvrnitá, jeden z hlubokomořských žraloků, byla zaznamenána v hloubce 3700 metrů.
    Jitka Bojanovská
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů