Pátek, 19. dubna 2024

Máchovo jezero a ochrana přírody

Máchovo jezero a ochrana přírody

Dnem 1. února 2009 vstoupila v účinnost vyhláška Ministerstva životního prostředí č. 25/2009 Sb., o vyhlášení národní přírodní památky Swamp (NPP Swamp). Zvláštní ochranu podle zákona o ochraně přírody a krajiny tak získává, pro mnohé překvapivě, celé Máchovo jezero.

NPP Swamp, jako zajímavá botanická a zejména algologická lokalita evropského významu (výskyt 408 druhů řas a sinic včetně 19 druhů poprvé zaznamenaných v ČR) byla vyhlášena již v roce 1972 na jedné ze zazemněných zátok Máchova jezera. Dalšími průzkumy došlo ke zjištění, že neméně hodnotné zrašeliněné plochy se nacházejí v blízkosti, u tzv. Břehyňské zátoky a na vzdálenějších plochách, v tzv. Severní zátoce. Po několikaleté přípravě nyní došlo k přehlášení NPP Swamp – vlastním chráněným územím jsou plochy Břehyňské zátoky s přilehlými rašeliništi včetně původní plochy Swampu a druhou nespojitou částí je Severní zátoka s přilehlými porosty. Ostatní plochy Máchova jezera nyní tvoří vyhlášené ochranné pásmo.

Máchovo jezero je již několik let spravováno Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR jako neoddělitelná součást soustavy rybníků významných z hlediska ochrany přírody (národní přírodní rezervace Břehyně – Pecopala a Novozámecký rybník). Máchovo jezero má vedle možnosti ovlivnění celé soustavy rybníků i přímý význam přírodovědný, potvrzený nyní přehlášením NPP Swamp. Tato skutečnost však nebude nijak omezovat tradiční rekreační využití celé oblasti a zejména Máchova jezera samotného – naopak bude možno využít nové finanční zdroje pro ozdravění Máchova jezera a zlepšení kvality vody v tomto masově využívaném přírodním koupališti.

 

Ladislav Pořízek, vedoucí Správy CHKO Kokořínsko

 

 

Zdroj:Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů