Pátek, 19. dubna 2024

Krkoun a Rumburak jsou nejupovídanější krkavci jižní Moravy

Krkoun a Rumburak jsou nejupovídanější krkavci jižní Moravy
Nejupovídanější krkavci na jižní Moravě jsou bezesporu Krkoun a Rumburak. Domovem prvního z nich je záchranná stanice Ptačí centrum v Brně, druhý je maskotem penzionu u hradu Bítov na Znojemsku, který je po něm pojmenován. Oba jsou velmi učenliví a jejich majitelé si musejí dávat velký pozor na ústa, protože ptáci pochytí kdeco. Dokonce pípají jako autoalarmy a kdákají jako slepice.
    Krkouna našli ornitologové přibližně před šesti lety v parku v Brně-Králově Poli. Ptáka patrně někdo choval od mláděte a pak jej opustil. Skončil proto v ptačím záchranném centru. "Tak dlouho opakoval větu 'Dej mi rohlík, krkoune', až jsme mu dali jméno Krkoun," řekl ČTK vedoucí centra Zdeněk Machař.
    Pták se pak naučil štěkat jako pes, který střežil areál ptačího centra. Na zvonění telefonu reaguje pořváváním "mobil". Odposlechl to od ornitologů. Od jejich aut se zase naučil pípat jako autoalarm. Nově vydává i zvuky připomínající tenis.
    "Asi vyrůstal u kurtu. Napodobuje pinkání a kroutí při tom hlavou, jako by sledoval zápas," dodal s úsměvem Machař.
    Dvacetiletý Rumburak ze Znojemska umí zase jiné kousky. Kdysi jej nalezli jako zraněné mládě. Od svého pána se pak naučil větu "Co je?", kterou umí říci jeho hlasem, a to naprosto dokonale. S oblibou ji používá, když jej krmí manželka chovatele.
    "Dokáže být i milý. Umí říci Karkulko nebo Kocourku, kdáká jako slepice a uměl na našeho bývalého souseda pokřikovat Toňas," prozradila Vlaďka Pysková z penzionu. Rumburak dostal jméno po slavné pohádkové postavě ztvárněné Jiřím Lábusem v Arabele. Krkavec se samozřejmě umí bez problémů i představit.
    Krkoun obývá voliéru Ptačí centra, které je pro veřejnost uzavřené. Rumburaka si ale mohou zájemci prohlédnout při návštěvě stejnojmenného penzionu na Bítově. Krkavec se může dožít 70 i více let. Krkoun a Rumburak budou tedy bavit svými vtipy okolí ještě dlouhá desetiletí.
    Vladimír Klepáč
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů