Pátek, 19. dubna 2024

Zázraky přírody, nová poučně zábavná show ČT – 14. února

Zázraky přírody, nová poučně zábavná show ČT – 14. února
V sobotu 14. února na ČT1 od 20.00 hodin sledujte novou poučně zábavnou show Zázraky přírody, jejíž největší hvězdou je příroda sama. Pořadem, u kterého se budete divit, žasnout a bavit, vás provedou moderátoři Maroš Kramár a Vladimír Kořen.

Hlavním tématem pořadu je genialita matky přírody a schopnost lidí využívat jejích úžasných vynálezů. V každém díle moderátoři se čtyřmi známými osobnostmi projdou šest témat z různých odvětví přírody. V rámci jednoho vydání bude položeno celkem sedm soutěžních otázek, které se vždy vztahují k tématu nebo demonstrovanému experimentu.

V prvním díle 14. února na programu ČT1 od 20.00 hodin se například dozvíte, proč není lednímu medvědovi zima, že lotosový list je příkladem k výrobě neuvěřitelných věcí, nebo vám ukážeme ovoce s kouzelnými účinky.

Překvapením pořadu budou i živá zvířata přímo ve studiu. V prvním vydání uvidíte například tučňáka, ve druhém se můžete těšit na velblouda.

Součásti každého dílu bude také jeden experiment, který vždy podstoupí na vlastní kůži moderátor Vladimír Kořen. První pokus se uskutečnil ve Výzkumném ústavu letectví v Letňanech. Moderátor byl posazen před obrovský aerodynamický tunel, v němž je možné nasimulovat rychlost větru až do síly hurikánu. Ve druhé části experimentu byl pak připevněn k rampě, aby se zjistilo, jak silný vítr jej vynese do vodorovné polohy. Rychlost větru, ve které se Vladimír vznesl do vzduchu, je předmětem jedné soutěžní otázky. „Byl to pokus, který měl v sobě trochu nebezpečí a hodně adrenalinu. Musím se přiznat, že trochu jsem se bál. Mé pocity byly posléze povznášející. Jestli to takhle s natáčením půjde dál, tak se opravdu nejen já, ale i diváci mají na co těšit,“ prozrazuje své pocity a dojmy Vladimír Kořen.

Ozdobou každého dílu budou čtyři známé osobnosti, jež budou tipovat správně odpovědi. Do prvního vydání přijali pozvání zpěvačka Ilona Csáková, moderátorka a modelka Monika Žídková, olympijský vítěz Aleš Valenta a bavič Josef Mladý. V dalších dílech uvidíte například zpěvačku Petru Janů, finalistky StarDance III Zuzanu Norisovou a Danu Batulkovou, houslistu Pavla Šporcla, publicistu Iva Šmoldase, ředitele pražské ZOO Petra Fejka, herečku Janu Švandovou a další.

V roce 2009 bude odvysíláno celkem šest pořadů, vždy v sobotu na programu ČT1 ve 20.00 hodin. Zázraky přírody vznikají v Centru zábavné tvorby ČT. Kamera: Jan Matiášek. Režie: Adam Rezek.


Chat České televize: v úterý 10. února od 14.00 hodin on-line na webu ČT dramaturgyně pořadu Zázraky přírody Eliška Faeklová: „Formát jsme zakoupili od firmy First Entertainment, která pořad vyrábí pro německou televizi. V sousední zemi bylo zatím odvysíláno 9 dílů, a to s velkým diváckým úspěchem. U prvních dílů jsme témata a pokusy připravili z velké části dle originálu a v dalších dílech bychom se rádi více inspirovali českými vynálezy. Součástí pořadu jsou i unikátní videa zakoupená z BBC. Pořad jsme začali připravovat na podzim roku 2008 a první klapka padla začátkem ledna 2009. Příprava byla velmi náročná a díky obrovskému nasazení celého štábu se nám podařilo sestavit program plný opravdových přírodních zázraků. Podařilo se nám navázat spolupráci s předními českými vědci a získat jejich vynálezy, které se teprve chystají na trh,“ doplňuje informace o pořadu. Další dotazy jí diváci a návštěvníci webu ČT mohou pokládat na webové stránce ČT: www.ceskatelevize.cz

Kdy vás příroda naposledy překvapila, to je jedna ze čtyř otázek pro Maroše Kramára: „Když se mi narodilo třetí dítě – syn Marko. Vždycky žasnu, když vidím, jak ten malý živočich začíná chápat, rozumět a vnímat svět kolem sebe.“ Celé rozhovory s M. Kramárem, V. Kořenem, E. Faeklovou, zajímavosti a reportáže, fotogalerie z natáčení, ankety s osobnostmi a perličky o přírodě můžete pravidelně sledovat ve webovém speciálu na adrese: www.zazrakyprirody.cz

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů