Pátek, 29. března 2024

Návrat z bylinkového putování

Návrat z bylinkového putování

Putovní, dvoujazyčná výstava „Čarovné bylinky malíře, fotografa a botanika“, doplněná prezentací ručně vázané herbářové knihy stejného názvu se vrací po pěti letech zpátky „domů“ do Vlastivědné muzea a galerie v České Lípě, aby se obohacena o doplňkovou  výstavu nazvanou „Rostliny v umění a řemesle“ naposledy představila návštěvníkům Libereckého kraje a slavnostně tak zahájila letošní kulturní sezonu v muzeu.

Tato výstava byla prezentována jak na straně německé (Drážďany, Neükirch…) tak i v České republice (Liberec, Žatec, Most), přičemž největší autorskou ctí bylo uvedení výstavy v Národním muzeu v Praze, kde ji mělo možnost shlédnout více jak 130 000 návštěvníků.

V letošním roce je posledním českolipským uveřejním této výstavy zároveň i ukončen česko-německý 2,5letý projekt nazvaný „Čarovné bylinky -  příroda pro děti“, jehož záštitu převzalo Středisko ochrany přírody v Neukirchu  a partnerskou spolupráci přijal Liberecký kraj a VMG v České Lípě.

V rámci tohoto projektu podpořeného Libereckým krajem a nadací Deutsche Bundesstiftung Umwelt v Osnabrücku, byla prezentována nejen tato výstava a publikace o bylinkách vydaná v českém a německém jazyce, ale rovněž i dvoujazyčné vydání malé pohádkové knížky pro děti, dotisk „bylinkových“ omalovánek a realizace výukových programů pro děti v 70 mateřských školkách Libereckého kraje.

Vzhledem k tomu, že výstava „Čarovné bylinky malíře, fotografa a botanika“ se po jejím ukončení přestěhuje k našim saským sousedům, přijměte mé srdečné pozvání k jejímu poslednímu shlédnutí v České Lípě.

Současně s bylinkami nabídne tematicky propojená výstava nazvaná „Rostliny v umění a řemesle“ soubor originálních secesních předloh navržených pro umělecká řemesla s motivací z  rostlinné i živočišné říše německého umělce Antona Johanna  Sedera (1850 München - 1911 Strassburg), který se stal prvním ředitelem nově vznikající Uměleckoprůmyslové akademie ve Štrasburku.    

Součástí výstavy jsou cenné kusy porcelánu, nábytku a ručně kreslených předloh pro výrobu květinových váz ze vzácných sbírek českolipského muzea.

Až do 11. března 2009 je podobná výstava prezentována v Edinburghu pod názvem „Old Masters: New Masters“, přičemž ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě bude ke zhlédnutí  současně s výstavou o čarovných bylinkách od 13. 3. do 26.4.2009.

Ing. Marta Knauerová

kurátorka výstavy a koordinátorka projektu „Čarovné bylinky -  příroda pro děti“

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů