Pátek, 19. dubna 2024

Ve valašskomeziříčském muzeu začala výstava spojující přírodovědu s výtvarným uměním

Ve valašskomeziříčském muzeu začala výstava spojující přírodovědu s výtvarným uměním

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Inspirace parkem, tak by se dala charakterizovat výstava, která je od dnešního dne k vidění v muzeu ve Valašském Meziříčí. Pohled na přírodu parku očima přírodovědce doplňují výtvarná díla středoškolských studentů.

"Výstava se snaží přiblížit biologické funkce parku a jeho význam pro přežití ohrožených druhů zvířat a rostlin v městské krajině. Ukazuje park i jako místo odpočinku a duševní relaxace, jako prostor s jedinečnou atmosférou, kde je člověk obklopen mohutnými stromovými velikány. Tento aspekt se také stal hlavní inspirací pro výtvarná díla studentů,"uvedla k jedinečné expozici ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová s tím, že zámecký park představuje jeden z posledních větších celků přírody v centru Valašského Meziříčí.

Výstava se snaží upozornit na to, čím je park jedinečný. Rostou v něm jak mladé, tak i staré a odumírající stromy, které hostí mnoho ohrožených druhů hmyzu a hub. "Dříve rostly staré stromy běžně v alejích kolem cest, na hrázích rybníků i ve volné krajině. Díky větší péči o krajinu a také z bezpečnostních důvodů se už lidé běžně se starými stromy nesetkají," vysvětlila Daňová.

Výstava je zaměřena nejen na dospělé návštěvníky, ale také na děti, pro které je připraven speciální program. Ve výtvarné dílně mohou tvořit vlastní díla s pomocí kůry stromů, podle hmatu poznávat jednotlivé druhy listnatých a jehličnatých dřevin nebo ukrytá lesní zvířátka. Mohou se také pustit do skládání velkoformátového puzzle a zahrát si domino s motivem listů stromů.

Výstava je vyvrcholením dlouhodobého projektu s názvem Zámecký park ve Valašském Meziříčí – městský park jako přírodě blízký biotop. Ten pro středoškolské studenty připravila Muzejní společnost ve Valašském Meziříčí ve spolupráci s Muzeem regionu Valašsko ve Valašském Meziříčí. Výstavu je možno navštívit do neděle 12. dubna. Muzeum je otevřené denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů