Pátek, 19. dubna 2024

Nejen žraloci či mořští ptáci jsou na programu březnového zasedání Výboru pro rybářství FAO

Nejen žraloci či mořští ptáci jsou na programu březnového zasedání Výboru pro rybářství FAO

V prvním březnovém týdnu se v Římě po dvouleté přestávce sejde Výbor pro rybářství Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Na programu je celá řada témat spojených s rybolovem – od způsobů zajištění udržitelného lovu žraloků či ochrany mořských ptáků přes liberalizaci obchodu s rybími produkty či akvakulturu až po řízení rybolovu v hloubce, rozvoj malých rybářů nebo boj proti nelegálnímu rybolovu. Výbor se samozřejmě dotkne i debaty o reformě FAO, která běží na všech fórech této organizace.

FAO jako specializovaná agentura OSN zvláště v posledním desetiletí přispěla k rozvoji mezinárodních dohod nebo akčních plánů pro zajištění odpovědného řízení a udržení populací ryb, mořských savců a dalších mořských živočichů. Pro státy nebo regionální rybářské organizace vypracovává FAO vodítka, jak tyto dokumenty promítnout do svých zákonů. Výbor pro rybářství (www.fao.org) bude nejen připravovat a diskutovat nové plány, ale i kontrolovat, jak státy nebo organizace pokročily v zavádění do praxe těch, které již běží. Například to, jak EU pokračuje v zavádění dvou akčních plánů – pro žraloky a mořské ptáky.

Protože základem všeho rozhodování jsou důvěryhodné údaje, hodlá se akční plán zaměřit třeba na shromažďování dat o stavu rybolovu, o výskytu jednotlivých žraločích druhů a o roli, kterou hrají v ekosystému. „Cílem je nastavit přesnější pravidla pro přímý i vedlejší lov žraloků, přijmout přísnější kontrolní zásady a posunout ještě dále stávající úplný zákaz brutální praxe, kdy se žralokům na palubách lodí jen uřežou ploutve na známou kulinářskou pochoutku a žraločí těla jsou pak házena zpět do moře,“ vysvětluje ministr Gandalovič. „Tento zákaz byl již přijat pro většinu mezinárodních vod, ale standardy pro jeho prosazování se liší a jsou zatíženy množstvím výjimek a různých interpretací předpisů.“

Akční plán, který zlepší ochranu žraloků uvnitř i mimo vody zemí EU, zveřejnila komise letos v únoru a předsednictví chce s tímto materiálem významně pokročit. „Předsednictví chce maximálně přispět k rychlému projednání akčního plánu pro žraloka,“ uvádí ministr Gandalovič. „V dubnu materiál předložíme k diskuzi ministrům pro zemědělství a rybářství. Naší ambicí je na dubnovém jednání schválit i závěry Rady.“

Mezinárodní akční plán FAO pro žraloky je na světě od roku 1999 (www.fao.org). Další informace můžete nalézt na stránkách Ministerstva zemědělství (*1) nebo Evropské komise (*2).

Druhý mezinárodní akční plán FAO pro snížení náhodných úlovků mořských ptáků (www.fao.org) se datuje od roku 1998. Je pro státy dobrovolným nástrojem, jak přispět k ochraně mořských ptáků. Evropská komise, vedle dosud přijatých opatření, plánuje do konce roku 2009 představit unijní akční plán, který posílí dosavadní opatření a přijme i další nová.

V obou případech se EU a členské státy aktivně zasazují o to, aby opatření pro ochranu žraloka a mořských ptáků byla přijímána a dodržována i v rámci regionálních rybářských organizací, které řídí rybolov ve velké části světových moří a oceánů. Jejich členy vedle EU a členských států jsou podle geografického rozložení většinou i největší světoví hráči jako jsou Spojené státy, Kanada, Norsko, Japonsko a samozřejmě Čína, největší producent ryb na světě. Tak například na konci března zasedne v Tunisku regionální rybářská organizace pro Středozemní moře (GFCM *), která bude jednat o konkrétních, v řadě případů, již závazných nástrojích pro provádění doporučení FAO.

*1 www.mze.cz
*2 ec.europa.eu
*3 General Fisheries Commission for the Mediterranean

Kontakt:

  • Tereza M. Dvořáčková, tisková mluvčí Ministerstva zemědělství ČR pro předsednictví ČR v Radě EU
  • tel.: +420 221 813 063, GSM: +420 737 213 030; e-mail: tereza.dvorackova@mze.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů