Středa, 24. dubna 2024

Ekologové se bojí, že narůstající počet rybích farem zničí oceány

Ekologové se bojí, že narůstající počet rybích farem zničí oceány

Nová doporučení Organizace spojených národů na zvýšení počtu rybích farem vyvolalo pobouření mezi ekology.

Přestože zpráva OSN uvádí chov ryb jako způsob, jak omezit problémy s rybolovem, ochránci životního prostředí tvrdí, že chov ryb nepřímo vezme potravu mnohým predátorům živicím se drobnými rybami, především mořským savcům a ptákům.

Skupiny na ochranu životního prostředí říkají, že návrh ignoruje obrovské ekologické problémy, které s sebou rybí farmy přinášejí. Ty zejména  představují jakýsi „vysavač“ obrovského množství menších ryb, jako jsou například ančovičky či sardinky, potřebných k nakrmení chovných ryb.

Kritici se také obávají, že voda nesoucí antibiotika a hormony používané v rybích farmách způsobí znečištění oceánů, a říkají, že u chovných ryb je větší pravděpodobnost jejich infekčního onemocnění, které se pak přenese na volně žijící ryby.

Počet rybích farem v posledních několika desetiletích prudce vzrostl. V sedmdesátých letech zajišťovaly tyto farmy pouhých 6 % ryb, které byly k určeny pro lidskou spotřebu. Do roku 2006, posledního roku, z něhož jsou zatím k dispozici údaje, se toto číslo zvýšilo na 47 % .

Jedna z organizací pro ochranu přírody, Oceana, právě vydala své vlastní hodnocení důsledků, které řízené rybí hospodářství vyvolá, a maluje ještě chmurnější obrázky. Chytání malých ryb určených jako potrava na rybích farmách má podle jejích členů potenciál narušit celý mořský ekosystém.

Margot Stiles z této organizace říká: “Tyhle ryby jsou malé. Nejsou okouzlující. Ale mají v oceánu důležitou úlohu. Jsou základem potravinového řetězce. Bez nich bychom ztratili mořské ptáky, velryby, tuňáky a lososy."

V reakci na kritiku ekologů OSN navrhla, aby se rybí farmy zaměřily na býložravé druhy ryb, jako jsou tilapie a kapři.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů