Čtvrtek, 25. dubna 2024

Strom do auta nenabourá, nechápou ochránci přírody

Strom do auta nenabourá, nechápou ochránci přírody

Roudnice nad Labem - Drastické ořezávání dřevin nebo jejich likvidace podél silničních komunikací nejvíc vadí členům Českého svazu ochránců přírody. Ti se sešli v sobotu na své konferenci, kterou svolala okresní výkonná rada této zájmové organizace do Roudnice nad Labem.

Kácení je nesmyslné
Kácení alejí podél silnic se stává podle ochránců přírody z Litoměřicka celorepublikovým problémem a považují ho za nesmyslné.

„Naprosto nechápu, z jakého předpokladu se při likvidaci stromů, které jsou v naprosté většině zdravé, vychází. Počítá se prostě s tím, že po komunikaci lemované stromy může jet řidič opilý nebo zdrogovaný, případně nějaký šílený milovník rychlé jízdy,“ kroutí hlavou Roderick Slavík ze Základní organizace Lovoš Lovosice, jedné ze dvou největších na Litoměřicku. „Je to zvrácený pohled na věc – strom přece do auta nenabourá,“ dodává.

Podle informací České inspekce životního prostředí by mělo letos zmizet z alejí podél silnic v celé zemi na 9000 stromů. Cílem má být větší bezpečnost na českých silnicích. „Nehodám lze však zabránit jinými způsoby než odstraněním stromů a likvidací alejí, jež jsou po staletí typickou součástí české krajiny,“ je přesvědčen předseda OVR ČSOP Litoměřice Stanislav Chvapil.

Nesouhlasí také ministr Bursík
Nesouhlas s postupem správců silnic vyslovil v únoru také ministr životního prostředí. „Považujeme takový postup za kulturní a ekologické barbarství,“ komentoval záměr Martin Bursík.

Protože se ale i nadále takové scénáře objevují, obrátil se ministr životního prostředí Martin Bursík dopisem na ministra dopravy Petra Bendla, na vedení jednotlivých krajů a Ředitelství silnic a dálnic České republiky s výzvou o přehodnocení jednotlivých záměrů a zastavení plošného kácení.

Ochráncům přírody z Litoměřicka vadí i kácení zdravých dřevin na místech budování marketů a upozorňují také, že s připravovanou výstavbou malé vodní elektrárny v Roudnici nad Labem dojde k výraznému zásahu do posledního kousku lužního lesa na pravém labském břehu.

„Zkusíme se proti tomu postavit,“ řekl na sobotní konferenci Stanislav Chvapil, který stojí v čele ZO Ciconia Roudnice nad Labem.

Členům ČSOP se nelíbí také vztah některých starostů menších obcí k zeleni a necitlivě prováděné ořezy stromů, které se z nich velmi těžce vzpamatovávají.

Kromě uvedených dvou jsou v okrese organizace ještě ve Štětí a v Levíně. ČSOP má na Litoměřicku 120 členů.

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů