Čtvrtek, 28. března 2024

Dohoda ministrů je důležitým prvním krokem, sama o sobě však aleje nezachrání

Dohoda ministrů je důležitým prvním krokem, sama o sobě však aleje nezachrání

PRAHA – Sdružení Arnika přivítalo prohlášení vydané v úterý 10. března ministry životního prostředí Martinem Bursíkem a dopravy Petrem Bendlem, jímž se zavázali dočasně zastavit kácení alejí podél státních silnic (1). Podle Arniky jde však jen o provizorní záplatu. „Nezbytná je změna zákona (2), který dnes aleje nechrání a který čeká na schválení poslaneckou sněmovnou,“ řekla mluvčí Arniky Zora Kasiková. Ohrožené navíc zůstávají stromořadí lemující menší silnice, které jsou v kompetenci krajů. Arnika současně žádá krajské hejtmany o informace, jakým způsobem budou ochranu stromořadí řešit a stejně jako oba ministři je vyzývá, aby plošné kácení zastavili.

 

„V samotném prohlášení ministrů se uvádí, že jde pouze o dočasné zastavení kácení. Žádné termíny přitom stanoveny nejsou, takže masové porážení stromů může za pár měsíců propuknout nanovo,“ říká Martin Skalský ze sdružení Arnika. „Nezbytná je změna zákona o ochraně přírody a krajiny, který dnes historické aleje dostatečně nechrání. Schválení novely ale uvízlo v parlamentu a není jisté, kdy jej poslanci projednají,“ doplnil Skalský.

 

Čerstvá dohoda ministrů Bursíka a Bendla může pro tentokrát zachránit zhruba dva tisíce stromů, určených původně Ředitelstvím silnic a dálnic ke kácení. Dalších asi sedm tisíc stromů, které rostou u silnic II. a III. třídy – tedy zhruba tři čtvrtiny celého počtu – je ale stále ohroženo. Tyto menší silnice totiž spadají do kompetence jednotlivých krajů a kácení tam plánují krajské správy údržby silnic (3).

 

„V otevřeném dopise krajské hejtmany dnes žádáme o informace, jakým způsobem se v daném kraji postaví k ministerské výzvě. Současně je také vyzýváme, aby následovali dohodu ministrů a také u menších silnic okamžitě zastavili plošné kácení alejí. Nejprve je potřebné všechna stromořadí zmapovat. Kácet by se pak měly pouze nemocné stromy, které již není možné zachránit. Přitom by správci silnic měli myslet také na náhradní výsadbu nových stromů,“ vysvětlila mluvčí Arniky Zora Kasiková. Podobným dopisem Arnika v minulém týdnu oslovila i ministra dopravy Petra Bendla a správce silnic (4). Hejtmany vyzval k zastavení kácení alejí také předseda Asociace krajů ČR a hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek.

 

Změna zákona je jedním z požadavků petice „Zachraňme stromy“, kterou Arnika zveřejnila loni v listopadu (5). Do dnešní doby se shromáždily více než dva tisíce podpisů. Cílem podpisové akce je mimo jiné prosadit zrušení výjimky pro silničáře. Ti totiž dnes mohou kácet, jak se jim zamane, a nemusejí žádat o povolení. Z rozhodování o stromech jsou tak vyšachovány obce i veřejnost. Arnika chce také zavést povinné posuzování zdravotního stavu stromů nezávislými odborníky, což by mělo vést ke kácení pouze prokazatelně nemocných nebo nebezpečných stromů.

 

Že je dohoda ministrů dopravy a životního prostředí nepříliš velkou nadějí pro stromy v alejích, dokládá předloňská zima, kdy se plošné odstraňování zdravých stromořadí objevilo poprvé. Také tehdy se ministr Martin Bursík dohodl s tehdejším ministrem dopravy Alešem Řebíčkem a kácení pozastavili (6). „Jak je vidět, dohoda neplatila ani dva roky a letos řešíme stejnou krizovou situaci znovu. Problém jednoduše vyžaduje systémové řešení,“ komentuje vývoj Martin Skalský z Arniky a znovu upozorňuje, že řešení mají v rukou poslanci: „Je nutné změnit zákon, který vznikal v roce 1992, kdy nikoho ani ve snu nenapadlo, že by mohlo docházet k tak rozsáhlému ničení české krajiny.“

 

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů