Středa, 24. dubna 2024

Turecko zakázalo článek o Darwinovi

Turecko zakázalo článek o Darwinovi

Odvolaná šéfredaktorka prestižního vědeckého časopisu, protesty univerzitních profesorů, černý puntík od Evropské unie a obavy, že na život oficiálně sekulárního Turecka mají čím dál větší vliv ultrakonzervativní islamisté. Oslavy dvoustého výročí Charlese Darwina se v Turecku příliš nevyvedly.

A za všechno může obyčejný pětistránkový článek o britském autorovi evoluční teorie, který měl vyjít a nakonec nevyšel v renomovaném tureckém časopise Bilim ve Teknik (Věda a Technika).

Na zásah viceprezidenta vládou dotovaného institutu, který časopis vydává, byly desítky tisíc kopií časopisu s Darwinem na titulce zničeny a magazín se na stáncích objevil o týden později s narychlo dodělaným tématem o globálním oteplování. Dosavadní šéfredaktorka Cigdem Atakumanová potvrdila, že její náhle odvolání souvisí s kauzou Darwin.

Je to poprvé od vzniku časopisu v roce 1967, kdy byl jeho obsah takhle otevřeně cenzurován. Včera si za to Turci vyslechli ostrou kritiku v Evropském parlamentu, ve kterém se zrovna projednávala pravidelná každoroční zpráva o pokroku Turecka na cestě do Evropské unie. Ta nedopadla vůbec dobře. Hemží se slovy jako znepokojivý, nedostatečný a alarmující. Kromě čím dál větší cenzury médií a omezování svobody projevu v ní europoslanci Turecku vyčítají výrazné zpomalení politických a společenských reforem, které jim unie jako potenciálním členům předepsala.

Zpráva obsahuje tři desítky nesplněných úkolů: od boje s korupcí, reformy soudnictví, přípravy moderní ústavy, civilní kontroly nad armádou až po zvyšující se počet takzvaných "vražd ze cti".

Turecko začalo o svém vstupu do unie oficiálně vyjednávat v roce 2005, od té doby se ale rozhovory příliš nepohnuly, české předsednictví se je teď snaží zrychlit. A turecký premiér Tayyip Erdogan zřejmě taky, v lednu se vydal do Bruselu zopakovat, že unijní ambice jeho země trvají a zřídil post ministra pro evropské záležitosti a do funkce jmenoval svého blízkého poradce Egemena Bagise. K přijetí Turecka se rezervovaně a ostražitě staví oba dva největší unijní státy - Německo a Francie.

Evropský parlament včera schválil i zprávy o pokroku Chorvatska a Makedonie. Obě země mohou být spokojené, europoslanci je hlavně chválili.

AUTOR: Lucie Tvarůžková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

/Od naší zpravodajky v Bruselu/

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů