Úterý, 16. dubna 2024

Prostřednictvím stromů pomáháme lidem nalézat cestu k přírodě i k sobě navzájem

Prostřednictvím stromů pomáháme lidem nalézat cestu k přírodě i k sobě navzájem

Jaké byly důvody vzniku programu Strom života?

Michal Veselý, ředitel rozvoje Nadace Partnerství:  Program Strom života vznikl v roce 2000 jako veřejná sbírka na podporu sázení stromů. Měl jednak rozšířit aktivity Nadace Partnerství posilující občanskou angažovanost a odpovědnost, jednak se stát dalším zdrojem konkrétní pomoci nevládním organizacím, obcím a dalším partnerům v péči o životní prostředí. Myšlenka podpořit výsadby stromů je navázáním na přetrženou prvorepublikovou tradici okrašlovacích spolků. Od samého počátku jsme kladli důraz na to, aby se do výsadeb zapojovali samotní obyvatelé. Ti se často stávali „adoptivními“ rodiči nově vysazených stromů a získávali tak ke krajině, ve které žijí, jiný, hlubší a emocionální vztah. Lidem z nadace bylo odměnou ryzí nadšení, elán a kreativní nápady, se kterými lidé k výsadbě přistupovali. Hned na počátku milénia stál program Strom života také u obnovy tradice stromových slavností. Den stromů, který už desátým rokem slavíme 20. října, se stal všemi milovníky přírody spontánně přijímaným svátkem.

Jakým způsobem se program během let proměňoval?

Mirka Drobílková, koordinátorka programu Strom života: Počátky byly skromné. V prvních čtyřech letech své existence rozděloval Strom života pouze výtěžek z veřejné sbírky, což bylo přibližně 150 tisíc korun ročně. Také přidělované částky pro jednotlivé projekty byly nižší - v prvním roce někdo dokonce žádal jen 500 nebo 700 korun. Zlom nastal v roce 2004, tehdy bylo poprvé zpoplatněno hlasování v anketě Strom roku. V následujícím roce jsme také získali generálního partnera – mohli jsme rozšířit náš záběr a  prostřednictvím nadačních příspěvků rozdělit přes milión korun. Souběžně s tím narůstal i počet lidí hlasujících v anketě Strom roku.  Jen pro představu – v prvním ročníku celostátní ankety Strom roku 2002 hlasovalo 1 400 osob, zatímco loni už to bylo více než 87 tisíc lidí.

Michal Veselý, ředitel rozvoje Nadace Partnerství:  Program Strom života Nadace Partnerství je dnes obcemi a neziskovými organizacemi chápán jako významný zdroj podpory pro jejich vize a záměry obnovy přírodních lokalit, výsadeb stromořadí a úprav parků či regenerace veřejné zeleně v obcích. Díky generálnímu partnerovi, společnosti Skanska i podpoře dalších firemních dárců a tisícovek drobných přispěvatelů můžeme každoročně podpořit finančně i odbornou asistencí na 100 nejzajímavějších projektových záměrů. Další energii věnujeme propagaci významu zeleně a aktivního zapojování lidí do péče o prostředí, ve kterém žijí, ať už prostřednictvím ankety Strom roku nebo soutěže Město stromů. Program nabízí také unikátní propojení procesů komunitního plánování se zahradní a krajinářskou tvorbou a péčí o zeleň. Na tomto poli je dnes v oboru uznávanou expertní kapacitou.

Kam se může program Strom života dále rozvíjet?

Michal Veselý, ředitel rozvoje Nadace Partnerství:  Zvýšenou pozornost chceme věnovat kvalitě podporovaných výsadeb, environmentální, kulturně-historické a sociální funkci projektů. Chceme přinést a do praxe zavést další, inovativní formy plánování s veřejností , tak aby se staly pokud možno standardní součástí rekonstrukce zeleně. Rádi bychom svojí činností aktivně přispívali k utváření povědomí o významu alejí a stromořadí pro genia loci české krajiny. Nové motivace a impulzy pro rozvoj ankety Strom roku a Město stromů hledáme v jejich rozšiřování na evropskou úroveň.

Podrobnější informace Vám rádi poskytnou:

Mirka Drobílková, koordinátorka programu Strom života: 515 903 125, mirka.drobilkova@nap.cz

Michal Veselý, ředitel rozvoje Nadace Partnerství: 724 944 677, michal.vesely@nap.cz

Pavlína Binková, PR Stromu života: 515 903 123, pavlina.binkova@nap.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů