Pátek, 29. března 2024

Sbírka na Nový prales se setkává s velkým ohlasem

Sbírka na Nový prales se setkává s velkým ohlasem

Sdružení Čmelák -- SPP získává velkou část finančních prostředků na rozvoj svého projektu Nový prales formou veřejné sbírky. V loňském roce činil její výtěžek 681 613 Kč a podílelo se na něm 984 dárců. Tím nejvýznamnějším byla společnost OTTO Office, která přispěla částkou 145 115 Kč.

Projekt Nový prales probíhá již šestým rokem. Sdružení Čmelák -- SPP v jeho rámci vykupuje pozemky a provádí na nich postupnou přeměnu nepřirozených smrkových monokultur na původní lesy plné života. Nový prales na Ještědském hřebenu dnes tvoří čtyři oddělené pozemky o celkové rozloze 25 hektarů. Ty by se měly postupně propojit v jeden celek.

Velkou část finančních prostředků na další rozvoj tohoto projektu získává sdružení z výtěžku veřejné sbírky. V loňském roce se na jejím účtu 190764190/0300 nashromáždilo rovných 681 613 Kč od 984 dárců. Tuto částku má sdružení připravenu pro výkup dalších pozemků. "Jednáme s dalšími vlastníky pozemků na Ještědském hřebenu a doufám, že se nám v letošním roce podaří Nový prales rozšířit o další hektary. Sbírka bude samozřejmě pokračovat i letos," prohlásil předseda Čmeláka - SPP Mgr. Jan Korytář.

Nejvyšší částkou se na výsledku sbírky podílela společnost OTTO Office, jež v rámci předvánoční kampaně otiskla informace o projektu ve s! vém katalogu. Zákazníkům, kteří si objednali zboží nad 2 200 Kč, navíc zajistila jako bonus dárkový certifikát Patron Nového pralesa v hodnotě 24 Kč, za niž lze přeměnit 2 m2 smrkové monokultury na smíšený les. Akce měla značný ohlas a konto Nového pralesa se díky ní rozrostlo o 145 115 Kč.

Kromě OTTO Office podpořily Nový prales v roce 2008 také tyto firmy: Adolf Černý - výroba a prodej kartonáže, DGS Druckguss Systeme, s. r. o., Ing. František Kujan, Navreme Boheme, s. r. o., Network Group, s. r. o., Proficomms, s. r. o., Radmila Svobodová a Rattay kovové hadice, s. r. o.

Čmelák -- Společnost přátel přírody (SPP) je nezisková ekologická organizace. Vznikla v roce 1994 a do roku 2002 působila pod názvem Staří ochránci Jizerských hor. Čmelák - SPP se věnuje aktivitám, prospívajícím přírodě a krajině, a podporuje trvale udržitelný život. Posláním sdružení je ochrana, rozmnožování a obnova rozmanitosti přírody, spojená s ekologickou výchovou a osvětou. Mezi další cíle ! patří rovněž snaha zapojit do činnosti organizace co nejširší ! veřejnos t, respektive inspirovat vlastníky pozemků a získat je pro spolupráci na ekologických projektech. Více na www.cmelak.cz.
 
Kontaktní osoba: Ing. Lukáš Hrabal, DiS.
Telefon: 777749335; 731474257
E-mail: lukas.hrabal@cmelak.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů