Čtvrtek, 28. března 2024

Praha 10 chce zničit přírodní park Hostivař – Záběhlice. Jeho likvidaci nyní mohou zabránit pražští zastupitelé.

Praha 10 chce zničit přírodní park Hostivař – Záběhlice. Jeho likvidaci nyní mohou zabránit pražští zastupitelé.

PRAHA - O tom, zda zanikne poslední kousek přírody mezi paneláky sídlišť Chodov, Spořilov a Záběhlice, bude už příští týden rozhodovat zastupitelstvo Hlavního města Prahy v rámci změn územního plánu. Přestože tzv. Trojmezí je jednou z nejcennějších přírodních lokalit v Praze, pražští radní ji chtějí zastavět. Ekologické centrum Toulcův dvůr organizuje petici a chce vyzvat zastupitele, aby projekt zamítlo. „Došlo by ke zničení největší zelené plochy na území Prahy 10,“ říká Jan Chvátal ze Střediska ekologické výchovy hl. m. Prahy Toulcův dvůr.

„Trojmezí je posledním kouskem nezastavěné krajiny sevřeným ze všech stran paneláky. Obyvatelé okolních sídlišť zde mají jedinou možnost kontaktu s přírodou,“ doplňuje Ing. Jan Chvátal. Populární ekologické centrum, vybudované z původního statku, leží v bezprostřední blízkosti oblasti navržené k zástavbě.

Zastupitelstvo bude novou vlnu změn územního plánu schvalovat ve čtvrtek 26. března. Jak upozorňuje Martin Skalský ze sdružení Arnika, které se zabývá územním plánem dlouhodobě, projednávání návrhu je nekoncepční. „Město připravuje nový územní plán, který bude platit příštích deset let, a který stanoví limity rozvoje města. Nyní se dostávají obrovské stavební projekty do změn, které obcházejí tento proces. Zástavba Trojmezí se připravuje zjevně na popud developerů, kteří se bojí, že nový územní plán by jim už přemrštěnou výstavbu nemusel umožnit,“ řekl Skalský.

Zástavba Trojmezí by podle Skalského zničila významnou přírodní oblast a zhoršila desítkám tisíc lidí životní prostředí. „V neposlední řadě nejsou změny územního plánu adekvátně projednávány s veřejností. Styl rozhodování připomíná spíše divoký Balkán než střední Evropu,“ dodal Skalský.

Další informace v tiskové zprávě Střediska ekologické výchovy Toulcův Dvůr

Petice Za Zelené Trojmezí

Zdroj: http://arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů