Čtvrtek, 28. března 2024

Lesní ráj turistů přivítá první návštěvníky

Lesní ráj turistů přivítá první návštěvníky

Hradec Králové - Vloni zahájená rekonstrukce čtvrt tisíciletí staré Mazurovy chlupy v novohradeckých lesích se chýlí k závěru. Zřejmě v létě u ní Městské lesy Hradec Králové hodlají pro veřejnost zprovoznit ohniště s posezením, v dalším období informační centrum.

„Chalupa je stavebně dokončena, teď se dělají terénní úpravy a objekt dovybavujeme. Čeká se na přivedení elektřiny, což se stane po vykoupení potřebného pozemku,“ sdělil vedoucí výroby Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. Celkové náklady na obnovu chalupy se mají pohybovat kolem šesti milionů korun.

Městský podnik má s replikou 250 let starého a předloni téměř strženého objektu u Hoděšovic velké plány. Měla by se ještě v průběhu tohoto roku stát vyhledávanou zastávkou na křižovatce turistických cest, kde výletníci najdou například informační centrum, středisko lesní výuky pro děti či výchozí bod naučných stezek. „Napadla mě například i pohádková stezka s využitím pověstí a bájí z hradeckých lesů. To jsou naše vize, které však ještě mohou doznat změn,“ vysvětlil Milan Zerzán.

V objektu připomínajícím roubenku se rovněž uvažuje o zřízení prodejny drobného občerstvení, aby si výletníci měli kde koupit nápoje či buřta. Uzeninu si budou moci na místě opéct, protože venku je v plánu zřízení ohniště s posezením, možná i krytým. To by mohlo začít fungovat už v létě.

Městské lesy nemají obavy z nezájmu veřejnosti o tyto služby z důvodu vzdálenosti od krajského města. „Je to křižovatka turistických cest a denně tady projede několik set lidí. Vedle vede jedna z hlavních cyklotras, chodí sem i pěší na procházky. Provoz je tady veliký. Například o ohniště, která máme v lesích, je takový zájem, že si lidé pomalu dávají pořadníky, kdo tam kdy bude,“ vysvětlil Milan Zerzán.

Oživením lokality dojde podle představitelů Městských lesů Hradec Králové navíc k další pozitivní změně. Jelikož bude místo víc na očích, má být chráněno proti ničitelům přírody, například některým řidičům čtyřkolek.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů