Čtvrtek, 28. března 2024

NEJMASOVĚJŠÍ VYVRAŽĎOVÁNÍ MOŘSKÝCH SAVCŮ PRÁVĚ ZAČÍNÁ

NEJMASOVĚJŠÍ VYVRAŽĎOVÁNÍ MOŘSKÝCH SAVCŮ PRÁVĚ ZAČÍNÁ

DNES ZAČÍNÁ KOMERČNÍ LOV TULEŇŮ V KANADĚ -- SVĚT BUDE SVĚDKEM ZABITÍ VÍCE NEŽ 280 000 TULENÍCH MLÁĎAT

Tým pozorovatelů z IFAW (International Fund for Animal Welfare - www.ifaw.org) je připraven zdokumentovat komerční lov tuleňů, který se právě zahajuje v Zálivu svatého Vavřince v Kanadě.
Kanadský komerční lov tuleňů je nejrozsáhlejším lovem mořských savců na světě. Lovci mají povoleno tento rok zabít až 280 000 mláďat tuleňů grónských. Mladí tuleni se smějí zabíjet "až" v době, kdy začínají ztrácet svoji bílou kožešinu, tedy přibližně ve věku 2 týdnů.
"Je pošetilé, že kanadská vláda setrvává na pokračování tohoto lovu." uvedla Sheryl Fink, výzkumnice IFAW. "Vzhledem k intenzivní evropské i kanadské opozici, slábnoucím trhům a nízkým cenám kožešin, je jasné, že trvání kanadské vlády na pokračování těchto jatek, není založeno na rozumných důvodech."
Kanada pokračuje v lovu tuleňů pouze pár dní poté, co se Rusko rozhodlo zavřít svůj lov v Bílém moři natrvalo. Během posledních let celosvětová netolerance komerčního lovu tuleňů stále vzrůstá a za několik málo týdnů b! ude Evropský parlament rozhodovat o tom, zda zakázat obchod s tuleními výrobky ve všech členských státech.
"Svět bude letošní lov sledovat velmi intenzivně a jsem si jistá, že důkazy budou opět hovořit sami za sebe." dodává Fink.
Lovci mezi sebou soutěží v dosahování kvót pro odlov v nepředvídatelných podmínkách -- pohybující se led, velký vítr, teploty hluboko pod nulou a nestálé moře -- všechny tyto podmínky ztěžují vykonávání tzv. "humánního" zabíjení.
V minulých čtyřech letech povolila Kanada zabití více než milionu tuleňů. Podle vědců pracujících pro kanadskou vládu nerespektuje letošní kvóta 280 000 tuleňů současný plán managementu lovu a očekává se, že se populace tuleňů sníží až o 30 %.
IFAW a Svoboda zvířat pokračují ve své kampani za prosazení úplného zákazu obchodu s tuleními výrobky
a snaží se přimět zodpovědné orgány, aby vyslyšely hlas evropské veřejnosti, která se staví proti komerčnímu lovu tuleňů. Více informací se dozvíte na www.protis! rsti.cz.

 
Kontaktní osoba: Tomáš Popp
Telefon: 777 239 808
E-mail: tomas.popp@svobodazvirat.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů