Úterý, 16. dubna 2024

Rath píše Obamovi, aby nestavěl radar v Brdech

Rath píše Obamovi, aby nestavěl radar v Brdech
Nový prezident Spojených států Barack Obama dostane brzy jeden dopis z České republiky. Píše mu ho středočeský hejtman a poslanec sociální demokracie David Rath.

Jeden z nejvýraznějších politiků ČSSD se chce na amerického prezidenta obrátit s žádostí, aby Spojené státy přehodnotily svůj záměr postavit v Brdech radarovou základnu.

Svůj požadavek hodlá Rath zdůvodnit tím, že Brdy jsou cenným přírodním územím.

"Ještě tento týden chci napsat krátký dopis prezidentu Obamovi a současně mu chci sehnat obrázkovou publikaci o tom, jak Brdy vypadají," řekl včera hejtman Rath.

V dopise prý Baracka Obamu vyzve, aby si Spojené státy, pokud ještě trvají na umístění radaru v Brdech, vybraly jinou lokalitu.

Středočeský kraj chce podle Ratha na tomto území do několika měsíců vyhlásit dva přírodní parky a zároveň bude usilovat o to, aby se celá lokalita stala do několika let chráněnou krajinnou oblastí. O tom by musela rozhodnout vláda.

Rada kraje včera také pověřila hejtmanova náměstka Miloše Peteru (ČSSD), aby o této věci jednal s ministerstvy životního prostředí a obrany a ředitelstvím Vojenských lesů.

Už dříve se v médiích objevily informace o tom, že Rath v Brdech usiluje o vyhlášení chráněné krajinné oblasti, aby tak zkomplikoval výstavbu radaru.

"Určitě to nelze vnímat jako protikrok proti radaru," tvrdil včera hejtman.

Rath poukázal ale na to, že podle odborných materiálů, které si nechalo hejtmanství vypracovat, je v Brdech mnoho cenných přírodních lokalit, proto by tam radar podle něj neměl stát.

O Rathově plánu už dříve zapochyboval mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. "Tohle je případ území, které je ve vojenském újezdu," upozornil. Mluvčí ministerstva obrany Čírtek doplnil, že území vojenských újezdů je vyňato ze samosprávy a není součástí žádného kraje.

Vybudování americké radarové základny v Brdech už loni v prosinci odmítli středočeští zastupitelé.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů