Sobota, 20. dubna 2024

Ochranci přírody a Povodí Labe pomáhají ledňáčkům

Ochranci přírody a Povodí Labe pomáhají ledňáčkům

Již několik let se realizuje úspěšná spolupráce mezi Českým svazem ochránců přírody Ciconia - Stanicí ekologické výchovy Ciconia v Roudnici nad Labem a  Povodím Labe s.p., závodem Dolní Labe v Roudnici nad Labem při pomoci v hnízdění ledňáčka říčního na řece Labi. Tento skvost naši přírody  je v České republice vzácný a proto byl zařazen do seznamu zvláště chráněných živočichů, do kategorie „silně ohrožených druhů“. Ledňáčci se u nás vyskytují sporadicky od nížin do hornatin. V zimě se přesunují na nezamrzající části vodních toků. Škodí jim kombinace některých necitlivých zásahů do přírody, jako je regulace potoků a řek, jejich napřimování, vybetonování a likvidace hlinitých a písčitých kolmých břehů, které ptáci potřebují pro hnízdění, znečištěné vody a kyselé deště. Ledňáčkům škodí i výkyvy počasí, kdy u netažných jedinců uhyne při dlouhých zimách téměř celá populace.

Ledňáčci jsou o něco větší než vrabec domácí. Mají velkou hlavu s dýkovitým zobákem. Ten je u samečků černý,  samička má kořen  dolní čelisti červený. Ptáci jsou svrchu  zářivě modrozelení, odspodu rezavě hnědí, ocas mají krátký. Létají rychle a prudce mávají křídly. V letu, nízko nad vodou, se ozývají energickým „týt-týt“. Na březích posedávají na stromech nebo keřích, jejichž větve přesahují nad vodu. Z nich se vrhají za potravou. Živí se drobnými plevelnými rybkami, pulci, malými žabkami, vodním hmyzem a jeho larvami, ojediněle i částmi rostlin. Hnízdí dvakrát, výjimečně třikrát ročně, od dubna do srpna.  V písčitých nebo hlinitých, alespoň  jeden metr vysokých kolmých stěnách, vyhrabávají noru, dlouhou až jeden metr. Samička snáší  6 až 7 bílých vajec, na kterých sedí 19 až 21 dní. Mláďata krmí oba rodiče. Jejich úmrtnost je však značně velká, zejména při vylétnutí z hnízdní nory. V prvním roce věku přijde o život z různých příčin 80% mláďat, ve druhém 15% , ve třetím 4%. Oba rodiče jsou spolu většinou po celou hnízdní sezónu, někdy je však v populaci přebytek samiček, samečkové pak hnízdí současně s dvěma samičkami.
V naši vlasti je na potocích, řekách a rybnících velmi málo vhodných strmých stěn, ve kterých by ledňáčci mohli hnízdit. Proto se jim musí pomoci. Členové Českého svazu ochránců přírody Ciconia - Stanice ekologické výchovy Ciconia a pracovníci Povodí Labe s.p., závodu Dolní Labe  v Roudnici nad Labem, vytvořili na řece Labi od elektrárny Mělník u Horních Počápel až k Litoměřicím již v minulých letech 15 umělých hnízdních nor. Po jarních velkých vodách musí být každoročně některé nory obnovovány.  Tato práce bývá, vzhledem k dlouho trvajícímu vysokému stavu vodní hladiny, způsobené tající  sněhovou pokrývkou na horách, bohužel posunuta až do první hnízdní sezóny ledňáčků. Koncem března a v dubnu 2009 bude výše uvedený  úsek  Labe objížděn motorovým člunem. Zničené umělé nory budou obnovovány. Nejlepší místa pro vytvoření nor jsou  u Roudnice n.L. na pravém břehu řeky, mezi obcemi Vědomice a Černěves v tzv. „Ostende“. Nory jsou vždy zhotovovány  speciálním vrtákem, po úpravě vybraných lokalit. Doufejme, že alespoň jednu noru ledňáčci letos využijí a úspěšně v ni vyhnízdí, jako tomu bylo v roce 2008.

Výše popsaná forma spolupráce mezi neziskovou organizací Českým svazem ochránců přírody Ciconia a Povodím Labe v Roudnici nad Labem je malým, ale prospěšným příspěvkem k umožnění hnízdění ledňáčka říčního na Labi.

http://ustecko.region24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů