Pátek, 19. dubna 2024

Na krkonošské hřebeny už nesmí rolba, rušila by ptáky

Na krkonošské hřebeny už nesmí rolba, rušila by ptáky
Na hřebenech Krkonoš nad Harrachovem a na cestě Terex nad severním okrajem horského střediska už nesmí rolba upravovat tratě pro běžkaře. Mezi sedlem Lysé hory, rozcestím U Čtyřech pánů a Voseckou boudou sice leží až dva metry sněhu a kolem Terexu se tyčí vysoké mantinely, pásové vozidlo by ale rušilo chráněné ptáky v rezervacích. ČTK to dnes řekl provozní náměstek sportovního areálu Vlastislav Fejkl.
    "Na strojní úpravu běžecké stopy na hřebenech jsme měli výjimku od Správy Krkonošského národního parku jenom do 20. března," dodal Fejkl. Na horách jsou nyní nejlepší podmínky pro zimní turistiku v celém letošním roce, rolba sportovního areálu může ale projíždět pouze tratě v nižších polohách. Povolení má k Vosecké boudě. Okruh proto vede z harrachovské Čertovy hory přes Ručičky, Voseckou boudu a Mumlavský vodopád zpátky do Harrachova.
    "Úprava rolbou na krkonošských hřebenech nad Harrachovem a na dalších místech v Krkonoších už není možná především kvůli tetřívkům. Rušila by je při přípravě na hnízdění. Příroda se navzdory velkému množství sněhu probouzí a běžkaři vadí i jiným vzácným živočichům. Když si musí stopy projíždět sami, není jich na hřebenech Krkonoš tolik, jako když jim cestu upraví rolby," vysvětlil Miloš Růžička ze správy národního parku.
    Na místech, kde rolby nevadí ptákům tolik jako na Terexu nebo nad Voseckou boudou, platí povolení ke strojní úpravě Krkonošské magistrály do konce března. Správa národního parku už obdržela některé žádosti o výjimky a bude se jimi zabývat.
    Miloslav Lubas
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů