Pátek, 29. března 2024

TAJEMSTVÍ PŘÍRODY ODERSKÝCH VRCHŮ

TAJEMSTVÍ PŘÍRODY ODERSKÝCH VRCHŮ
Stát: Česká republika (Evropa)
Turistická oblast: Oderské vrchy
Typ článku: Tipy na výlet
Náročnost:
  • romantika
  • pro zdatnější
Délka:
  • celodenní výlet
Hodnocení:
mapa oblasti

Turisty často opomíjená oblast,ale s kouzelnou a místy i tajemnou přírodou.

Oderské vrchy se rozkládají na území severomoravského a olomouckého kraje, mezi Nízkým Jeseníkem a Moravskou Bránou. Průměrná nadmořská výška činí asi 650m, nejvyšší vrchol je Fidlův kopec (680 m). Velká část Oderských vrchů leží na území vojenského výcvikového prostoru Libavá, kde taky pramení řeka Odra.Dostane se k pramenu pohodovou cestou z vesničky Kozlov,po červené tur.stezce.Cesta vede nejdříve asfaltovou lesní cestou a poté lesní pěšinou až k odpočivadlu s přístřeškem u samotného pramene.Z vesničky,ve které se také zaparkuje auto(dále do lesů je vjezd zakázán),je to cca 3km.

O několik kilometrů dále na sever bychom narazili na hluboké údolí říčky Veličky,kterým také vede hlavní silnice z Hranic.n.Mor do Potštátu.Ve smíšených lesích nad údolím se zde ukrývá tajuplné skalní město zv.POTŠTÁCKÉ SKALNÍ MĚSTO. Najdeme zde zajímavé skalní útvary,které sice nemohou konkurovat našim slavným skalním městům,ale určitě stojí za poznání,už jen pro svoji tajemnost.Stojí zde např.skupinka Skřítkovy Skály,Čertova Kovadlina a jiné..Ke skalám se dostaneme nejlépe silnící a nebo po žluté turistické značce.Pokud bychom se vydali po ní,nemůžeme minout ve směru od Hranic,po strmém výšlapu,nad pravým břehem říčky,zříceniny hrádku PUCHART.Značka dále prochází převážně smíšeným lesem s krásnými výhledy,které nejlépe charakterizují oblast Oderských Vrchů.Po 7km bychom dorazili až do města POTŠTÁT. Trasa je vhodná spíše pro pěší.

Z Potštátu můžeme silnicí,kolem množství větrných elektráren pokračovat směrem na Spálov a poté do ůdolí řeky Odry,kde se nachazí zajimavé poutní místo s oltářem stavěným do skály-P.MARIA VE SKÁLE.

Oderské vrchy nabízí další velké množství přírodních zajímavostí,památných stromů a romantických zákoutí.Idealní místo na celodenní výlet pro skromné turisty hledající spíše pohodu a klid s množstvím přírodních zajímavostí a historických památek.


Za čím jedeme?

přírodní památky a pramen naši "severské" řeky


Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?

Ubytování a dobrá kuchyně je ve městě Potštát


Co se nejvíce líbilo a co naopak ne?

pramen řeky Odry a tajemné skalní město v ůdolí říčky Veličky


Ostatní informace

vstupné se neplatí nikde na určených místech

Pro ty,kteří se vydají k pramenům Odry,je důležité aby se pohybovali po značených trasách.Oblast je vojenským prostorem!!!!!!!

http://www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů