Středa, 24. dubna 2024

NATURATHLON 2009 - 1 600 kilometrov za ochranu prírody v Európe

NATURATHLON 2009 - 1 600 kilometrov za ochranu prírody v Európe

Nemecká Spolková agentúra pre ochranu prírody (Bundesamt für Naturschutz - BfN) a rakúska Agentúra pre ochranu životného prostredia (Umweltbundesamt) usporiadajú v auguste 2009 najväčšiu niekoľkodennú ekologickú a športovú akciu v Európe: NATURATHLON 2009. Heslom šiesteho pokračovania prestížneho projektu na ochranu prírody BfN je "Príroda bez hraníc" a pri príležitosti 20. výročia pádu železnej opony bude venované pripomienke prírodného dedičstva nevšedného druhu: európskeho Zeleného pásu, čo je z hľadiska ochrany prírody unikátny odkaz studenej vojny.

"NATURATHLON 2009 - príroda bez hraníc" sa bude konať od 19. do 30. augusta 2009. Šesť susediacich krajín (Nemecko, Rakúsko, Slovenská republika, Slovinsko, Česká republika, Maďarsko) pozdĺž stredoeurópskeho Zeleného pásu vyšle po štyroch športovcoch, ktorí pozdĺž európskeho Zeleného pásu poputujú na bicykloch. Akcia sa začne v maďarskom meste Šopron 19. augusta 2009, v deň 20. výročia prvého prelomenia železnej opony na rakúsko-maďarskej hranici. Tu v Šoproni sa odohrali prvé hromadné úniky občanov NDR na Západ. Jazda potrvá dvanásť dní, povedie 1600 kilometrov rôznymi krajinami a oblasťami, ktoré patria k najväčším prírodným krásam Európy, a skončí sa pri Európskom parlamente v Štrasburgu.

Všetci športovci starší ako 18 rokov z uvedených susediacich krajín, ktorí majú záujem o prírodu, sa odteraz môžu hlásiť v agentúre Bundesamt für Naturschutz. Dátum uzávierky prihlášok je 21. apríla 2009.

Ďalšie informácie sú k dispozícii na internete na adrese http://www.naturathlon.eu.

Informácie:

Franz-August Emde

Tel.: +49 228/84914444

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů