Čtvrtek, 18. dubna 2024

Přírodním parkem Kačáku do skalnatého údolí Berounky

Přírodním parkem Kačáku do skalnatého údolí Berounky

Stát: Česká republika (Evropa)
Turistická oblast: Kladensko Rakovnicko
Typ článku: Tipy na výlet
Náročnost:
  • pro zdatnější
Délka:
  • celodenní výlet

 

Kam a jak jedeme?

Vydáme se do Dalejského údolí, přejedeme do přírodního parku Povodí Kačáku a podél Loděnického potoka ( Kačáku) sjedeme do Srbska.  Údolím Berounky  podjedeme Karlštejn a zakončíme cestu u zámku ve Zbraslavi.

Zase se vydáme na cestu kolmo, protože celá trasa bude přes 90 km. Z merta ve Stodůlkách podjedeme hlavní silnici rovnou do Dalejského údolí. Náš první cíl bude Řepora, středověká vesnice i s dobově oděnými obyvateli. Cestu dále stočíme na sever přes Třebovice a Chýni do dobře známého Červeného Újezda s nově vystavěnou tvrzí, plnou hodnotných zbírek z různých období naší historie. Odtud už sjedeme do údolí Kačáku a budeme se držet červené značky až do Loděnice. Po krásné silničce plné rozkvetlých stromů sjedeme do Svatého Jána pod Skalou a chvíli si odpočineme u známého kláštera. Dále se držíme potoka a přejedeme na žlutou značku, která nás dovede k Berounce pod skály v Srbsku.Tady už se můžeme chytit značené cyklostezky  která nás povede přes Karlštejn, Řevnici do Dobřichovic. Cyklotraca č. 3 nás zavede až na železniční most v Mokropsích a když budete mít štěstí ( a to jsme zrovna měli) tak na něm uvidíte i historický vlak z Křivoklátu i s parní lokomotivou. Za Černočicemi stočíme cestu na Lipence a k zámku ve Zbraslavi. Odtud nás cyklostezka  zavede do Bráníka a na rozcestníku cest už se dá podle směrovek dojet až tam, kam se člověku práve zachce. :-)


Za čím jedeme?

Jedeme metrem stanice Stodůlky a pak už jen kolmo. Za čím jedeme? Na cestě máme památek jak naseto. Středověké městečko ( vesnice) Řepora  je skanzen, ve kterém si prožijete časy hodně minulé, potkáte domácí žvířata v dřevených ohradách, vedle jednoduchých dřevených stavení a za dřevenými kůly opevnění můžete vidět i středoveký kostelík. 

Hrad Červený Újezd s rozsáhlým muzeem českého venkova.

Ve Svatém Jánu pod Skalou můžete vidět nejem kostel sv. Jana Křtitele, ale i jeskyni sv. Ivana v níž podle legendy byl pohřben v 9. stol. poustevník Ivan. Svatý Ivan byl místními lidmi považován za prvního českého světce ještě před sv. Ludmilou a sv. Václavem.

Zajímavé turistické cíle v okolí: Červený Újezd, Svatý Ján pod skalou, Dobřichovice


Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?

Najedli jsme se a napili v Kalousově mlýně v údolí Kačáku. Pod jdnoduchým přístřeškem si v pohodě vychutnáte pivko i utopene.


Co se nejvíce líbilo a co naopak ne?

Líbilo se nám všechno, počasí, trasa, výhledy i detaiy na cestě, množství památek, prostě bylo se na co dívat. Autorem trasy byl opět kamarád Pepa a opět se mu povedla.


Ostatní informace

Někulok poznatků, do skanzenu Řepora se musíte vydat po 9.0 hod. dříve se  tam stejně jako my, nedostanete.

Vstup po venkovní expozice v Červeném Újezdě 80 Kč, prohlídka hradu 140 Kč na dospělou osobu. Nádvoří a restaurace na nádvoří zadarmo.

Do soukromé zahrady u zámku Zbraslav vás pustí do 18. hodin.

Autor: Dáša Čadková

http://www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů