Středa, 24. dubna 2024

Medové výhledy

Medové výhledy
Od úlu na zahradě vypadají problémy jinak, tvrdí advokát-včelař Petr Michal.

Jedna včelařská moudrost říká, že po tisíci žihadlech je člověk proti včelímu bodnutí imunní. Taková situace nastala u advokáta Petra Michala nedávno, takže oteklý po včelích bodnutích už do kanceláře rozhodně nechodí. Jaké vášni se ve volných chvílích věnuje, poznají kolegové nejpozději v momentě, kdy si odnášejí sklenici výborného medu.

Přesah do přírody
Ke včelám se dostal ve třinácti letech. "Nebylo to náhodou, ale nápadem mého otce vyzkoušet včelaření. Měli jsme zahradu s ovocným sadem a záměr chovat včely se nabízel. Bylo to rozhodnutí jedné zimy, na jaře jsem měl své první tři úly," vzpomíná.
Ani po několika letech ho včely nezklamaly - láká jej hlavně "přesah" do přírody. "Ačkoliv pracuji v kanceláři, musím se zajímat o počasí, jaká byla zima, co jaro, jaké kdy kvetou rostliny. Včely mě zapojují do hry s vnějším okolím," popisuje s nadšením.
Své vášni Petr Michal nic neobětuje, jen ji harmonicky zařazuje do svého životního rytmu, navíc včely jsou prý jeho vášní právě proto, že se má na co těšit.
"První vytáčení medu na přelomu května a června je pro mne magickou událostí. Mnoho pracovních problémů vypadá ze zahrady od úlů poměrně jinak," usmívá se.
V minulosti dokonce zkoušel odhadnout, kolik včelstev je minimálně nutných, aby mohl provozovat svojí včelí farmu profesionálně. "Došel jsem k číslu okolo 130 včelstev, a to je na jednoho skutečně příliš," myslí si a dodává, že dnes existují i profesionální farmy s třemi i čtyřmi stovkami včelstev.
"Držím těmto svým kolegům palce. Jedná se sice o krásné, ale tvrdé povolání," připomíná s tím, že se dnes dostatečně neoceňují pozitivní dopady včelařství na ochranu přírody a krajiny. Na druhé straně rozvoji profesionálního včelařství brání roztříštěná situace ve výkupu medu, která nahrává levným a nekvalitním dovozům.

Nekonečné investice
Investice jsou přitom ve včelařství nekonečné. "Nejdříve si chcete koupit nové úly, pak přijde na řadu vybavení na vytáčení medu, posléze chcete med prodávat nebo rozdávat v pěkném balení a nakonec zjistíte, že by člověk rád postavil nový včelín, kam bude vodit děti..." vypočítává s tím, že většina víkendových včelařů je ráda, když skončí s černou nulou.
Investují tak především svůj čas a práci. "Za tu zábavu a zážitky to ale stojí, takže se o zase tak velkou investici nejedná," uzavírá.

AUTOR: Hana Filipová

Petr Michal
Věk: 29
Pozice: advokát, insolvenční správce, partner AK Císař, Češka, Smutný a spol.
Čím jezdím: na motorce nebo v autě
Co jsem naposledy četl: Václav Cílek - Krajiny vnější a vnitřní
Poslední kulturní zážitek: Georg Friedrich Händel - Rinaldo, Stavovské divadlo
Ideální dovolená: s manželkou na kulinářské cestě kolem světa
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů