Čtvrtek, 28. března 2024

Včely zaspaly příchod jara, na rozkvetlou přírodu nestačí

Včely zaspaly příchod jara, na rozkvetlou přírodu nestačí

Přechod ze zimy rovnou do léta vyvolal v přírodě nejen explozi květů, ale i starosti sadařů. Ani ne tak z možných důsledků nedávných mrazíků, ale z toho, že včel v kvetoucích sadech je zatím málo a na rozkvetlou přírodu nestačí.

"Start jara je ale neskutečný. Zatímco na začátku dubna byla příroda ve skluzu o čtrnáct dní, dneska je už o čtrnáct dní v předstihu,“ upozornil Dušan Kokoška, jednatel firmy Sady Životice na Karvinsku. Za největší problém považuje, že včely zaspaly nástup jara. „Nestihnou proto opýlit všechny květy,“ potvrdil s tím, že v současné době se to ze stromů týká nejvíce třešní a švestek.

Kromě včel pak podle Kokošky může brzy „dorazit“ nejen sadaře, ale i zahradníky sucho. „Alespoň podle předpovědí moc pršet nebude, což může být pro nás další rána.“

Také na jihu Čech podle dotázaných včelařů je letos včel až kriticky málo v důsledku příliš rychlého přechodu ze zimy prakticky do léta. „Při prvním teplém počasí včelí matka naklade vajíčka, nové včele však trvá 21 dní než vznikne.

Letos kvůli vysokým teplotám prodělávala příroda velké skoky a než se stačila včela vylíhnout, už pomalu odkvétaly třešně. Současná včelstva tak vůbec nestíhají,“ potvrdil Právu včelař Jiří Hřebíček z Vodňanpodle kterého ale včelaře decimuje především včelí mor a nízké výkupní ceny. Zatímco v roce 1990 bylo na Vodňansku 1180 včelstev, letos to je asi 380.

Hrozí včelám hlad?

„Letošní jaro pro nás včelaře není vůbec příznivé. Řepka je oproti loňskému roku v plném květu o měsíc dříve a přitom většina včel se teprve líhne. Ani jedno z mých 35 včelstev není ještě při síle,“ upozorňuje včelař Jan Wildman z Nového Boru na Českolipsku. Podle jeho slov situaci ještě zhoršuje suché počasí, kvůli kterému většina rostlin odkvete dříve.

„Je velká škoda, že rychlé jaro přišlo právě po vydatné zimě, kdy se podařilo včelstva výborně zazimovat. Než se stačí vylíhnout, řepka mezitím odkvete a včely budou hladové,“ posteskl si Wildman.

O tom, že ale zatím nejde ožádnou katastrofu, je přesvědčen předseda včelařské organizace z Kladrub na Tachovsku František Černoch. „Tady, na západě Čech, toho zatím tolik nekvete, jen třešně, broskve a začíná řepka. Myslím, že to včelky stihnou,“ míní předseda kladrubských včelařů.

Potvrdil ale, že včel ubylo a zatím nejsou ani v dostatečné síle. Patrné je to hlavně v posledních 14 dnech. „Protože v dubnu se mění generace včel. Ale ta se rychle obnoví,“ věříl.

Mrazík neškodil, kořalka bude

Loni kvetly třešně až v závěru dubna a bylo chladněji a deštivo. Letos díky mimořádně rychlému jarnímu oteplení rozkvetly třešňové sady o deset dní dříve. Současné počasí tak podle ovocnářů slibuje dobrou úrodu. Noci nejsou tak studené, aby květy zmrzly, a je šance, že stromy stihnou odkvést v dubnu, tedy do takzvaných ledových mužů na začátku května. „Říká se, že když všechny druhy ovocných stromů odkvetou v jednom měsíci, měla by být úroda dobrá," uvedl sadař Václav Janota ze Lhenic na Prachaticku.

„Jestli ty minulé dva dny ochlazení byli takzvaní „zmrzlí muži“, pak s nimi mráz nedošel a meruňkám u nás neublížil. Takže doufám, že se nebude opakovat loňská smůla, kdy jsme z meruněk poprvé nepálili kořalku,“ svěřil se Ivan Mařák z Uherského Hradiště. „Pokud ještě zmrzlíc“ přijdou v květnu, na stromech už bude ovoce a to je trochu odolnější,“ dodal Mařák.

Profesí ekolog měří předčasné jaro při každé vycházce v povodí řeky Moravy. „Kosi už sedí na vajíčkách, divoký holub hřivnáč si staví hnízda také dříve než v jiných letech. A v lese myslivci už nacházejí odrané stromky, jak srnci vytloukají nové paroží. Velice brzy lze čekat i nově narozená srnčata.“

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů