Čtvrtek, 25. dubna 2024

Botanici vysazovali v Brně exotickou viktorii královskou

Botanici vysazovali v Brně exotickou viktorii královskou

Pracovníci Botanické zahrady brněnské Masarykovy univerzity dnes vysadili jednu ze svých nejcennějších rostlin - viktorii královskou. Pochází z Amazonie, kvete pouze v noci a chloubou zahrady je od roku 1924. Brněnští botanici patří k nejúspěšnějším pěstitelům této rostliny. Jejich sazenice lze obvykle nalézt v mnoha botanických zahradách Česka, ve Vídni nebo ve slovenských Piešťanech. Pěstování viktorie je náročné. 

"Ke svému životu potřebuje prostorný bazén. Rostlina, která má coby sazenice listy veliké pouze čtyři centimetry, se rychle zvětšuje. Může mít pak až 25 květů a listy o velikosti 1,5 metru," řekla ČTK pracovnice zahrady Magdalena Chytrá. 

    Viktorie rozkvétá na přelomu července a srpna, a to vždy v noci. První noc je květ bílý, druhou růžový. Na podzim rostlina odumře. Z jejich semen si ale botanici pěstují nové sazenice. Semena se vysévají do bahna a rostlina pak potřebuje ke svému životu bazén s vodou o teplotě asi 25 stupňů Celsia. 

    Brněnská botanická zahrada pořádá v době, kdy viktorie rozkvétá, koncerty. Jejich návštěvníci se mohou při poslechu hudby kochat i pohledem na tuto jedinečnou rostlinu. 

    Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů