Sobota, 20. dubna 2024

Obchod EU s Kanadou ohrožují tuleni

Obchod EU s Kanadou ohrožují tuleni

Sedmadvacet členských zemí Evropské unie začne jednat s Kanadou o dohodě o vzájemném posílení volného obchodu. Jednání proběhnou ve středu 6. května na summitu v Praze. Oznámili to ministři zahraničí unie.

Záměrem dohody je prosazovat mezinárodní volný obchod v době, kdy se mnoho zemí kvůli recesi světové ekonomiky uchyluje k ochranářské politice.

Podle studie, kterou loni v říjnu vypracovala Evropská komise a Kanada, vynese dohoda za sedm let od podpisu oběma stranám roční reálný příjem ve výši 20 miliard eur (zhruba 804 miliard korun). EU získá 11,6 miliardy eur a Kanada 8,2 miliardy eur.

Představitelé kanadské vlády potvrdili zájem o prohlubování obchodních vazeb s Evropskou unií. Jedním z důvodů jsou obavy z ochranářských praktik ve Spojených státech, které jsou nejdůležitějším obchodním partnerem Kanady. Zároveň ale varovali, že jednání může narušit plánované hlasování Evropského parlamentu o zákazu obchodování s tuleními produkty v Evropské unii.

Zvláštní výbor Evropského parlamentu totiž v březnu schválil zprávu, která vyzývá k zákazu obchodování s tulením masem, tukem, olejem, orgány a tulení kožešinou. V praxi by to zahrnovalo řadu výrobků, jako jsou například tašky, čepice, boty, rukavice, které používají motocyklisté a boxeři, ale také farmaceutické výrobky a kosmetiku.

Kanadský ministr obchodu Stockwell Day řekl, že ottawská vláda si bude na Evropskou unii stěžovat u Světové obchodní organizace (WTO), pokud členské země nepovolí výjimku v případě "lidštějšího" způsobu zabíjení tuleňů. Podle Daye je na kanadském východním pobřeží téměř šest milionů tuleňů, což je třikrát více než v sedmdesátých letech minulého století.

Navzdory tomu, že spor může narušit vztahy mezi Evropskou unií a Kanadou, obě strany jsou odhodlané se dohodnout na posílení volného obchodu.

"Jednání mezi Evropskou unií a Kanadou pošle světu velmi pozitivní signál, že dva hlavní obchodní partneři si uvědomují význam volného obchodu," prohlásil vysoký představitel Evropské komise. "Protiochranářská zpráva je důležitá," dodal.

Podle kanadsko-evropské studie by dohoda o volném obchodu podpořila ekonomické oblasti, jako jsou pohyb pracovních sil, ochrana životního prostředí či vědu a vývoj technologií.

"Evropská unie je největším světovým vývozcem zboží a služeb, zatímco 20 procent všech profesí v Kanadě je spojeno s obchodem. V dnešním ekonomickém prostředí je udržování a posilování volného obchodu důležité jako nikdy předtím," uvádí se v prohlášení jiné kanadsko-evropské zprávy.

Co se týká zemí Evropské unie, mají o rozvíjení volného obchodu s Kanadou podle diplomatů zájem hlavně Česko, Francie a skandinávské země.

Evropská unie je druhým největším obchodním partnerem Kanady a jejím druhým největším zdrojem investic. V roce 2007 dosáhl objem obchodu mezi EU a Kanadou 70 miliard eur.

AUTOR: Tony Barber

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů