Sobota, 20. dubna 2024

Top ten nejkrásnějších pláží světa

Je následující top desítka nejlepší i pro vás?
Top ten nejkrásnějších pláží světa

Zatímco v katalogu vypadá pláž jako ráj na zemi, v reálu vás může čekat místo písku štěrk, místo blankytné vody špinavý povlak na hladině a místo šumění vln křik (cizích) rozjívených dětí, které se vám s radostí rozběhnou po hlavách. Kam jet, abyste nezažili prázdninový horor? Cestovatelská příloha Times Online nedávno vyzvala své expertní dopisovatele, aby se svěřili se svými tajnými tipy na nejlepší pláž na světě. Je následující top desítka nejlepší i pro vás?

1. Devils Bay, Britské panenské ostrovy


Hlavní tahák: Jeskynní labyrint k bělostnému písku.

The Baths jsou ohromujícím přírodním parkem.Perleťově bílou zátoku pod kokosovými palmami na rohu národního parku Baths na jižním výběžku ostrova Virgin Gorda znají spíš námořníci než hoteloví hosté. Baths leží asi dva kilometry jižně od hlavního města Spanish Town mezi Devils Bay a Spring Bay. Je to oblast unikátních geologických formací a jedno z hlavních lákadel Britských panenských ostrovů. Obří kulaté balvany formují přírodní koupaliště, tunely a grotty, které se otevírají do oceánu. Přesně proto musíte k Devils Bay labyrintem růžových balvanů a tunelů.

Praktické tipy: Protože střídavě lezete po skalách nebo se brodíte jeskynními bazénky, vezměte si úsporné oblečení a gumové pantofle. Je lepší jít pozdě odpoledne, abyste měli pláž sami pro sebe - přes den se sem na denní výlety sjíždějí turisté z okolních ostrovů.

2. Ihuru, Maledivy

Hlavní tahák: Viděli jste v katalogu.

Velký div Malediv Ihuru.Pláže s bělostným pískem, blankytnou oblohou a obklopené pásem útesů se staly tváří Malediv v nejedné brožuře. Korálové útesy skoro nadosah jsou taky důvodem, proč sem jezdí milovníci podmořského života - jinde na Maledivách za podmořským kinem musíte kilometry do oceánu, zatímco na Ihuru se stačí jen vyrolovat z houpací sítě a sejít dvacet metrů k vodě.

Praktické tipy: Na Ihuru je jediný rezort a v porovnání se zbytkem archipelaga (asi dvou tisíc ostrovů, lidé žijí na třech stech) údajně není předražený. Přesto noc pro dva v levnější variantě pobřežních vil vyjde na sedm set dolarů.

3. Cala d´Aiguafreda, Katalánie

Hlavní tahák: Pláž z placatých kamenů horkých jako elektrické přikrývky.

Katalánská pláž Cala d´Aiguafreda v piniových hájích.Všechny pláže téhle části Costa Bravy náleží k superlize a dvoutisícová Aiguafreda (v katalánštině Modrá voda) nabízí za málo peněz hodně muziky. Nakonec právě tady v roce 1907 pláž poprvé obdržela své oficiální jméno: Costa Brava. Zdejší hotel Sa Rascassa pár kroků od pláže se nedávno se umístil ve španělské soutěži o nejhezčí interiér. Z pláže mezi piniemi se dá i vyrážet na výlety kulturní (Dalího muzeum, římské ruiny), přírodní (Pyreneje) nebo sportovní (trekking, horské kolo, scuba).

Praktické tipy: Malé bazénky ve skalách se výborně hodí k chlazení vína.

4. Anse Lazio, Seychely

Potápění k želvám na Seychelách.Hlavní tahák: Zboření mýtu turistického ostrova.

Anse Lazio na druhém největším seychelském ostrově Praslin by mělo být zklamáním - je jak v katalozích, tak v průvodcích pokládána za nejkrásnější pláž souostroví, a tak by člověk čekal hlavu na hlavě. K velkému překvapení ale vždycky najdete vlastní palmový slunečník a soukromou zátoku ke šnorchlování mezi rybami na útesu. 

Praktické tipy: Pokud si půjčíte jachtu a vydáte se podél ostrova, uvidíte kilometry liduprázdných pláží, které od pozemního přístupu chrání bujná džungle.

5. Cala Erbaju, Korsika

Abyste našli Cala Erbaju, potřebujete GPS.Hlavní tahák: Výlet k pláži mimo mapy.

Tenhle asi kilometr a půl dlouhý pruh bílého písku leží zapomenutý na jihozápadním pobřeží Korsiky a leží tak daleko od turistických map, že v podstatě potřebujete GPS, abyste pláž našli. Vzhledem k tomu, že leží tři čtvrtě hodiny chůze od nejbližší silnice, není pro nikoho, kdo ke koupání potřebuje pravidelný přísun zmrzliny nebo pozornost plážových prodavačů tretek. Na Cala Erbaju není jediná plážová kavárna nebo obchod.

Praktické informace: Na téhle může být větrno, a protože neleží přímo na slunci, je lepší tu být mezi desátou a dvanáctou.

6. Porthcurno, Anglie

Hlavní tahák: Přírodní dětské hřiště na útesech.

Anglické pojetí pláže - Pothcurno, Cornwall.Nemusí být všechny pláže jako na Bali, a Porthcurno na nejzápadnějším výklenku britského ostrova je toho důkazem. Místo rozpékání v písku nabízí akci a atmosféru, kterou ocení hlavně děti: rozeklané převisy, skalní jezírka, tajné zátoky a strašidelné jeskyně.

Praktické informace: dorazte brzo ráno v nejteplejším letním dni a budete mít Portcurno sami pro sebe. Později dorazí bandy místních dětí, aby se vyřádily na převisech.

7. Cala Mondragó, Mallorca

Hlavní tahák: Dvojice zátok za příkrým útesem.

Malorskou Cala Mondrago ocení rodiny s dětmi.Mallorca je sice synonymem pro ostrov diskoték a německých rentiérů, ale v Národním parku Cala Mondragó na jihovýchodním cípu ostrova je klid. Za záchranou jeho klidných zátok dokonce stojí rozsáhlé demonstrace, když se tady měl stavět rezort pro deset tisíc lidí. Vybrat si můžete mezi dvěma plážemi. Na rušnější Fonts des 'Alis se dají pronajmout lehátka a fungují tu dvě příjemné restaurace, na vzdálenější S'Amarador najdete leda pár nepoužívaných slunečníků a rustikální chýši coby bar. Plno není ani v srpnu.

Praktické informace: Když vás přestane bavit jedna, můžete doplavat do druhé zátoky stejně jako k zatopeným jeskyním. V okolí jsou čtyři krátké značené vycházkové trasy, v sobotu můžete vyrazit na túru s průvodcem.

8. Playa Montoya, Uruguay

Hlavní tahák: Pro milovníky akce.

Punta del Este není pro milovníky meditace.Na bohem zapomenuté výspě ostrova byste do pěti minut zemřeli nudou a pláží je pro vás v první řadě korzo pro krásné lidi v minimalistickém smokingu? Playa Montoya v Uruguyi bude pro vás to pravé. Přes den se můžete odrovnat na surfu na zpěněných vlnách, v noci to rozjet v rezortu Punta del Este. Bary, diskotéky, kluby nebo kasina fungují non-stop celoročně.

Praktické informace: Do Punta del Este se dostanete nejlépe z argentinského Buenos Aires. Let trvá 45 minut.

9. Panormos Bay, Mykonos

Hlavní tahák: Pokud chcete v noci řádit a ve dne relaxovat.

Panormos je klidná oblast na pařičském ostrově.Ostrov větrných mlýnů Mykonos je možná nejznámější "pařičské" centrum Kyklad. Mnoho krásných pláží leží na jižním pobřeží, nicméně k větrnému Panormosu se dostanete serpentinou severně od stejnojmenného města Mykonosu. Čeká vás spleť pláží s bílým pískem (podle zlých jazyků možná poslední zbytky přírody na ostrově) a večer hotel s nadupaným barem na střeše, měkké polštářky, koktejly a DJ.

Praktické informace: Protože je Panormos relativně odstřižen od zbytku ostrova, je dobré půjčit si motorku.

10. Turqouise Bay, Austrálie

Hlavní tahák: Podmořský život jako na dlani.

Rudé pobřeží a tyrkysová voda - to je Turquise Bay.Tyrkysová zátoka na pozadí australsky rudého pobřeží leží na špičce Severozápadního mysu v Indickém oceánu. Pobřeží s hedvábným pískem a impresionistickými dunami je kouzelné, ale magii uvidíte především pod hladinou. Tyrkysová zátoka patří k bariérovému útesu Ningaloo a je to jedna z mála oblastí na světě, kde můžete z pláže rovnou mezi korály. Barevné korály jsou doslova našlapané podmořským životem včetně létajících ryb a delfínů. Vzhůru dolů šnorchlovat!

Praktické informace: Zdejší teplé vody jsou domovem největšího žraloka na světě - žraloka obrovského. Do vody se nebojte, tenhle až dvacetimetrový kapřík se živí jen planktonem nebo úplně malými rybami. Čech v plavkách mu po chuti určitě nebude.

Foto: Profimedia, Wikipedia, greekislands.com, discoverwest.com, puntadeleste.com

Zdroj:Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů