Čtvrtek, 25. dubna 2024

Příroda jančí, alergici plní ordinace lékařů

Příroda jančí, alergici plní ordinace lékařů

Karlovarsko – V uplynulém týdnu se v ovzduší objevovalo velké množství pylových alergenů a pylová předpověď na další období není pro alergiky příznivá.

„Pro nejbližší období bude dominantním alergenem ještě stále pyl dubu, hojný bude pyl buku, jírovce a ořešáku, přibude pylu málo alergizujících borovic a smrků,“ informuje Státní zdravotnický úřad na svých webových stránkách.

Odborníci zdůrazňují, že postupně se začne objevovat také pyl jitrocele a šťovíku. Koncentrace pylu řepky olejky se bude držet na stejné úrovni. „Začátek plné pylové sezóny trav očekáváme v závislosti na vývoji počasí mezi 10. a 15. květnem,“ upozorňují lékaři.

„Alergici by měli dodržovat protipylová opatření číslo jedna. Větrat přes druhou místnost a pokud je venku horko, pak doporučujeme větrání přes zavěšenou látku, která pyly pohltí. Stačí upevnit kozoli u stropu nad oknem, na suchý zip na ni nařasit hustý zavěs a obtíže se rázem zmírní o čtyřicet procent,“ doporučuje alergoložka Marie Tobolková.

Největší obtíže mají alergici totiž kolem čtvrté hodiny ranní, kdy pyly klesají k zemi. Lékařka také zdůrazňuje, aby lidé alergii nepodceňovali a hned ráno chránili oči brýlemi. Pyly se tak nedostanou do spojivkového očního vaku a předejde se zánětu spojivek. Zároveň by nemocní měli pečlivě sledovat pylové zpravodajství a léky užívat pravidelně.

„Pokud je krásně a svítí slunce, pak pro alergiky platí plná palba léčby. Pokud prší, pak jí není třeba,“ zdůraznila lékařka s tím, že lidé, u nichž se obtíže projeví, musejí včas vyhledat lékaře a léky na alergii si obstarat. „Pak se obtíží zbaví daleko snadnějí,“ vysvětlila alergoložka.

V ovzduší se v těchto dnech objevoval pyl téměř všech stromů, které kvetou během jarního období, tedy buk, ořešák, jírovec a moruše. Pozvolna rozkvétají borovice a smrky. Dominantními alergeny jsou dub, buk, ořešák, platan, bříza, jasan, jírovec, řepka, borovice a smrk.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů