Pátek, 29. března 2024

Včelí trable

Včelí trable

Šest nožiček, dvě křídla, hlavohruď, zadeček, sosák a žihadlo - to je včela. Drobný pracovitý tvor, sloužící bez oddechu svému úlu a tím i nám, symbol píle.

Nepatrný tvoreček, kterého obyčejně ani nevnímáme, dokud jej neopatrně nevyprovokujeme použít jeho žihadlo. Tůma - květy 1

Ale jenom si představte svět bez včel, bez nich nebude slivovice, meruňkovice, višně v rumu a možná ani med. Naštěstí pivo by možná bylo, ale zkuste jíst párky bez hořčice nebo těstoviny bez kečupu. Ano - taková katastrofa by nás bez včel čekala. Umí totiž, co jejich mnohosetkrát těžší a možná i inteligentnější pán nedokáže, umí opylovat.

Po letošní zimě-nezimě, nic pro pana Nohavicu, ale lyžovat se dalo, tak po téhle zimě přišlo částečné jaro. Nakonec vylezlo sluníčko a život znovu zvítězil nad smrtí. První výlet s foťákem směřoval v Brně na místo, kde je zřejmě největší koncentrace konikleců na světě - nahoru na Kameňák.

A včely už byly v pilné práci, bez ohledu na ekonomickou krizi, nebo globální oteplení. Všude kolem zpívali ptáci, samečci se naparovali a sváděli samičky a nebyli ani trochu oteplení a už vůbec ne globálně.

Tůma - květy 2Jenomže jaro udeřilo v plné síle, tedy až moc. Najednou začalo všechno kvést a chudáci včely nestíhají. Na naší zahradě naráz se zlatým deštěm a kdoulí japonskou nakvetla i meruňka a chvíli po ní i višeň.

I když prosazuji nesobecké zahrádkářství, tj. zahrádku nemáme kvůli tomu, abychom z přešlechtěných rostlin ždímali úrodu, nýbrž nesobecky, pouze pro prospěch rostlin je otužujeme v krajně nepříznivých podmínkách a tak jej činíme schopnějšími obstát v evolučním souboji, na meruňky a višně si potrpíme.

Ovšem včely dávají přednost kdouli. OK, kvete krásně, ale její plody se hodí tak jedině na baseball. Zatímco jsem se věnoval dvoufázovému odpočinku na houpací lavici ve stínu kdoule, znepokojoval mne ten bzukot uvnitř. Na meruňce ani jedno blanokřídlo, ani jeden sosák. Nepomohl ani rázný zásah a obdarování všech kolemjdoucích nádherně kvetoucími větvičkami kdoulí, další zásah by znamenal oslabení stínící funkce rostliny, což bylo nepřípustné.

Nezbývá než doufat, že to nějak dopadne. V každém případě jsem schopný poučit se z chyb, už mám pro podobný případ předjednáno zapůjčení jednoho včelstva pro naši zahradu, nechám se překvapit, jak to nakonec s tou úrodou letos dopadne. Mezitím přijměte prosím moji pozvánku na galerii jarních fotek.

A galerie je tady

Tůma - květy 3

Martin Tůma
Zdroj:Neviditelný pes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů