Čtvrtek, 28. března 2024

GREENWAY JIZERA – PODÉL ŘEKY ZA PŘÍRODOU A HISTORIÍ

GREENWAY JIZERA – PODÉL ŘEKY ZA PŘÍRODOU A HISTORIÍ

Sdružení Český ráj v dubnu vydalo za finanční podpory Nadace Partnerství propagační leták věnovaný cyklotrase podél toku Jizery.

„Cílem propagační skládačky je nabídnout cyklistům turistické atraktivity a služby pro cyklisty podél řeky Jizera a představit dlouhodobý záměr projektu Greenway Jizera. Partneři projektu chtějí do roku 2015 vybudovat zhruba 190 kilometrů dlouhou páteřní cyklostezku v těsné blízkosti Jizery s minimálním převýšením a s multifunkčním využitím,“ přiblížila Pavla Bičíková, odborná konzultantka Sdružení Český ráj.

Stezka bude začínat v blízkosti pramene Jizery s napojením na polské cyklotrasy a bude pokračovat po soutok s Labem a dále až do Prahy, kde se napojí na transevropské cyklotrasy. Cyklostezka bude sloužit jak návštěvníkům regionů, tak místním obyvatelům při cestě do školy, za nákupem a do práce; budou ji moci vedle cyklistů a pěších využívat v blízkosti měst a turistických center in-line bruslaři a další.

Nově vydaný propagační materiál je určen především cykloturistům, kteří se chtějí vydat na kole koridorem Jizery již dnes a pro své putování využijí stávající, ne vždy zcela vyhovující cyklotrasy. Někdy vedou po silnicích či po nezpevněných cestách, zčásti mimo přirozený koridor Jizery, kde mají i větší převýšení.  Ale přesto stojí za to se po nich vydat a odhalovat krásy Jizerských hor, západních Krkonoš, Českého ráje a Polabí. Propagační leták jim prostřednictvím textu, fotografií a mapky může být dobrou inspirací při plánování jejich cesty.  

„Podrobnější informace o turistické nabídce v koridoru řeky Jizery najdou brzy turisté také na internetových stránkách regionu Český ráj a na nových stránkách projektu www.greenway-jizera.cz, které vzniknou v rámci přestavby oficiálních stránek Českého ráje www.cesky-raj.info,“ uvedl projektový manažer sdružení Jiří Lukeš.

Již v listopadu loňského roku bylo v rámci semináře o cyklostezkách představeno nové logo projektu, které je poprvé použito právě na nově vydaném letáku. Nový propagační materiál bude k dispozici v informačních centrech turistického regionu Český ráj, na výstavách a veletrzích cestovního ruchu v České republice, kterých se Sdružení Český ráj pravidelně účastní, a prostřednictvím partnerů projektu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů