Pátek, 29. března 2024

V Krušných horách začala obnova největší přírodní rezervace

V Krušných horách začala obnova největší přírodní rezervace

BOŽÍ DAR - Unikátní rašeliniště na Božím Daru s trpasličími břízkami a nejvyšší čedičovou horou Evropy se dočká obnovy. Kromě nových dřevěných lávek umístí na naučné stezce i nové informační tabule a rozcestníky.

Rašeliniště o rozloze 929,57 hektaru musely úřady v roce 2007 zavřít. Prohnilé dřevěné chodníčky a mostky přes horská blata hrozily zřícením. Co nezničila hniloba a těžký sníh, dodělali vandalové. Tři a půl kilometru dlouhá naučná stezka přes rašeliniště, která sloužila od roku 1977, musela být uzavřena. "Získali jsme 12 milionů korun z evropských fondů na rekonstrukci. Smrkové dřevo nahradíme kvalitnějším dubovým, lávky budou dostatečně široké i pro vozíčkáře, kočárky a větší skupiny turistů. Místní truhlářská dílna už začala s výrobou třímetrových chodníků," uvedl starosta.

"Naučná stezka Božidarské rašeliniště, vedoucí po bývalém těžebním území z 19.s toletí, byla loni zapsána do Ramsdarské úmluvy. Ta zajišťuje ochranu unikátních přírodních lokalit a podobně jako seznam UNESCO chrání historické a kulturní památky," uvedla koordinátorka projektů EU v Karlovarském kraji Olga Zámostná.

Kvůli nadmořské výšce nad tisíc metrů, častým dešťům a drsnému klimatu museli rekonstrukci rašeliniště rozdělit do dvou etap. První turisté sem vstoupí nejdříve v létě roku 2010.

Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů