Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ani po půl roce se poslanci nedostali ke schválení novely zákona o ochraně přírody

Ani po půl roce se poslanci nedostali ke schválení novely zákona o ochraně přírody

PRAHA - Padnou i příští zimu zbytečně další stromy v českých alejích? Může se to stát, pokud poslanci nestihnou projednat novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. „Vláda předložila novelu zákona již počátkem října loňského roku, ještě tentýž měsíc návrh poslanci přikázali  projednat čtyřem parlamentním výborům. Ty se však k jeho projednání nedostaly dříve než téměř po půl roce. Nyní hrozí, že současná poslanecká sněmovna se ve zkráceném volebním období nedostane k závěrečnému hlasování vůbec a zmaří tak snahu o lepší ochranu stromů v alejích,“ komentuje mluvčí Arniky Zora Kasiková.

Návrh novely zákona (jako sněmovní tisk číslo 632) byl sice již několikrát na programu jednání sněmovny, naposledy minulý týden, opakovaně je však odkládán. 6. května příslušný bod poslanci nestihli projednat. Pokračovat by měli ve středu 13. května, ale před ekologické zákony předřadili mnoho dalších návrhů, tudíž se tento scénář zřejmě bude opakovat. (1).

 

Vlažně se k projednání postavily i poslanecké výbory (2) - Zemědělský výbor si projednání návrhu sice zařadil třikrát na program, ani jednou jej však neprojednal. Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj návrh projednal, ale doporučil jej zamítnout. Hospodářský výbor přerušil projednání návrhu do doby předložení novely stavebního zákona. Jako jediný návrh projednal Výbor pro životní prostředí, přijal k němu ale pozměňovací návrh, který jde paradoxně proti obecné ochraně přírody. Bere totiž České inspekci životního prostředí pravomoc pozastavit či zrušit nesprávně či protiprávně udělené povolení, například ke kácení. Podle údajů ČIŽP je přitom přibližně polovina povolení ke kácení vydávána protiprávně. Návrh poslance Aubrechta jako nejhorší z pozměňovacích návrhů, které poslanci během legislativního procesu k návrhu přilepili, doplňuje k § 66 zákona o ochraně přírody ustanovení, kdy není možné zvrátit již pravomocné povolení (3).

 

Novela zákona je nezbytná zejména kvůli řešení infringementu (nesouladu s evropskou legislativou) a zrušení udělování výjimek vládou. Může však konečně po několika letech zabránit zbytečnému kácení zdravých stromů v alejích. Poslanci však i přes veřejné deklarace ochrany přírody se staví k jeho schválení více než vlažně. Největším paradoxem je hlasování poslanců za ČSSD. Přestože předseda Jiří Paroubek, stínový ministr životního prostředí Petr Petržílek i hejtmani za sociální demokracii veřejně apelovali na zastavení kácení stromů v alejích (4), současně však jejich poslanec Vlastimil Aubrecht navrhuje opatření, které by ochranu stromů před kácením výrazně oslabilo.

 

Z průzkumu o hlasování poslanců v prvním a druhém čtení zákona navíc vyplývá, že poslanci za sociální demokracii mají ke stromům vůbec nejhorší přístup ve sněmovně. V 1. hlasování o zařazení novely zákona o ochraně přírody na program schůze 21. 10. 2008 hlasovalo proti (nebo se zdrželo) 60 poslanců ČSSD. Návrh tehdy sice prošel, v následném hlasování 22. 4. t.r. se však díky hlasům 66 poslanců ČSSD projednání novely nedostalo na pořad schůze jako pevný bod. Sociálně-demokratický poslanec Karel Kratochvíle v dalším hlasování 28. 4. t.r. dokonce navrhl vyřazení návrhu z programu dané schůze. Návrh sice nebyl přijat, ale pro hlasovalo opět nejvíce poslankyň a poslanců (62 hlasů,v opakovaném hlasování 57) největší opoziční strany. V zatím posledním hlasování o zařazení novely na pevný bod schůze, 5. května, opět poslanci ČSSD hlasovali nejčastěji proti nebo se zdrželi (61 hlasů). Ani v opakovaném hlasování sice jejich snaha blokovat novelu neuspěla, poslanci však nakonec projednání vůbec nestihli (podrobné informace o jednotlivých hlasováních v samostatné příloze).

 

Lepší právní ochranu stromů požaduje více než 27 tisíc lidí, kteří dosud podpořili petici Arniky „Zachraňme stromy“ (5) a obdobnou peticí iniciativy Naše stromy (6). Obě petice s podpisy tisíců lidí byly symbolicky předány jak poslancům, tak všem krajským hejtmanům.

Přílohy a poznámky:

 

(1) Proces schvalování novely zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny: http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=5&T=632 (hlasování viz příloha)

 

(2) 20. března 2009 zástupci Arniky a iniciativy Naše stromy předali poslancům petici Zachraňte stromy a obdobnou petici zmíněné iniciativy. Pod oběma peticemi bylo tehdy podepsáno na 15 tisíc lidí. Více v tiskové zprávě: arnika.org.

 

(3) Stávající podoba § 66:
Omezení a zákaz činnosti

Orgán ochrany přírody je oprávněn stanovit fyzickým a právnickým osobám podmínky pro výkon činnosti, která by mohla způsobit nedovolenou změnu obecně nebo zvláště chráněných částí přírody, popřípadě takovou činnost zakázat.

Návrh poslance Vlastimila Aubrechta doplňuje uvedený text následujícím způsobem (dosavadní text je označen jako odstavec 1 a přidává se nový odstavec 2, který zní): (2) Ustanovení odstavce 1 nelze uplatnit v případě již vydaného platného pravomocného  rozhodnutí podle tohoto zákona v téže věci.

Poslanec Aubrecht přitom opakovaně deklaruje svůj zájem na ochraně přírody, viz například rozhovor pro únorové vydání Parlamentních listů: http://www.vlastimilaubrecht.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=63:rozhovor-pro-unorove-vydani-parlamentnich-list&catid=35:clanky-v-tisku&Itemid=53

(4) V prohlášení předsedy Asociace krajů ČR Michala Haška a Petra Petržílka z 10. března tohoto roku nazvaném „Zastavme barbarskou likvidaci tisíců životadárných stromů! ČSSD dává stromům zelenou“, je doslovně uvedeno: „Stejně jako je tomu v Německu, budu usilovat o to, aby byla uzákoněna ochrana stromových alejí, které jsou nenahraditelnou součástí naší krajiny a aby se zabránilo jejich barbarskému vyhlazování…… vyzýváme poslance všech parlamentních stran, aby v rámci novely zákona o ochraně přírody, která bude projednávána na schůzi Sněmovny, podpořili zákaz nezodpovědného ničení krajiny“.

 

(5) Petice Zachraňme stromy byla zveřejněna v listopadu minulého roku. Formou účasti v petičním výboru ji podpořili například doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D., děkan Zahradnické fakulty MZLU v Brně, RNDr. Jan Pokorný, CSc., pracovník Ústavu systémové biologie a ekologie AVČR v Třeboni, MUDr. Eva Schallerová, dětská lékařka z Ostravy, Luba Skořepová, herečka a spisovatelka, Ing. Jiří Válal, starosta obce Slavičky na Vysočině, Hana Hegerová, zpěvačka a herečka či spisovatelka PhDr. Marie Hrušková. Řada známých a významných osobností je také mezi signatáři. Petice požaduje nezávislé posuzování a objektivní rozhodování o kácení, ochranu alejí, větší zapojení veřejnosti do rozhodování o zeleni a striktní nařizování náhradní výsadby za pokácené stromy. Vše o petici najdete na stránce arnika.org

 

(6) Podrobnosti na stránce www.nasestromy.cz 

 

Další tiskové zprávy Arniky k novele zákona o ochraně přírody a krajiny viz http://stromy.arnika.org/tz.shtml

 

Zdroj: Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů