Čtvrtek, 28. března 2024

Národní park není továrna na dřevo

Národní park není továrna na dřevo
Reakce ministra životního prostředí Ladislava Mika na opakující se kritiku managementu horských smrčin na Šumavě z úst expremiéra Zemana a některých senátorů.

„Lesy v národním parku nejsou hospodářské lesy. Jejich účelem není produkce dřeva a ta také není důvodem, proč Česká republika na Šumavě vyhlásila národní park. Rád panu Zemanovi a dalším osobně ukážu, jak úspěšně přirozená obnova v horských smrčinách probíhá. Z letadla ani vrtulníku to pochopitelně vidět není. O Šumavě budu samozřejmě hovořit s premiérem i ministry, hejtmany Jihočeského a Plzeňského kraje i obcemi. Věřím v oboustranně racionální a věcnými argumenty podložený dialog,“ reagoval na kritiku expremiéra Miloše Zemana a některých senátorů ministr životního prostředí Ladislav Miko.

„Není možné posuzovat hodnotu horských smrčin cenou dřeva. První zóna národního parku je oblastí, která slouží laikům i vědcům k poznání toho, jak sama příroda pracuje. Volá-li Miloš Zeman po tom, abychom ke všem šumavským lesům přistupovali jako k lesům hospodářským, měl by ale také dodat, že by tím Česká republika přišla o svůj největší národní park. Hospodářský les národním parkem být opravdu nemusí,“ říká ministr Miko.

„Vím, že Správa NP Šumava zasahuje proti kůrovci diferencovaně, ale aktivně a situaci má pod kontrolou. Sledování horských smrčin na Šumavě přesvědčivě ukazuje, že bez lidských zásahů zde přirozená obnova velmi úspěšně probíhá,“ říká ministr životního prostředí Ladislav Miko.

„Pokud chceme mít na Šumavě skutečný národní park, musíme dát jeho přírodě šanci. Šumavská příroda potřebuje ochranu. Pokud je jí ale potřeba před něčím zachraňovat, tak to jsou především časté změny způsobu managementu a politická, odborně nepodložená, rozhodnutí,“ uzavírá Ladislav Miko.

Další informace:
Informace Správy NP Šumava o kůrovci v národním parku
Informační list MŽP Vítr a kůrovec pomáhají obnově horských smrčin

Přeji příjemný den

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů