Pátek, 29. března 2024

Moravský kras zpestří Dům přírody

Moravský kras zpestří Dům přírody

Moravský kras - V srdci Moravského krasu s více jak tisíci jeskyněmi vznikne Dům přírody. Jeho stavba si vyžádá přes šedesát milionů korun. Na výstavy či přednášky tam lidé zavítají pravděpodobně za dva roky.

Moravský kras ročně obdivují sta tisíce turistů. Ti si už v roce 2011 při čekání na prohlídku jeskyně zkrátí čas ve zbrusu novém Domě přírody. „Takové domy vznikají v přírodně cenných lokalitách, se službami a velkým množstvím návštěvníků,“ přiblížil Leoš Štefka ze Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Podle něj se nápad postavit návštěvnické středisko zrodil již v minulosti. Chyběly však peníze.

Dům přírody vyroste na Skalním mlýně. „Budeme tam promítat filmy, pořádat výstavy a programy pro děti. Lidé se dozví o historii území a nezapomeneme ani na zaniklý život,“ popsal Štefka s tím, že lidé zjistí i detaily týkající se archeologických nálezů.

Dům bude mít i svůj venkovní areál. Ten ozdobí geologické expozice a nejrůznější keře a stromky přibližující tamní krajinu. Brány nové stavby zůstanou otevřené po celý rok.

Nad propastí Macochou najdou turisté nový informační bod. „Zrekonstruujeme tam budovu v místě veřejných záchodků, které jsou nevyhovující. Lidé tam pořídí vstupenky do jeskyní a jízdenky na dopravu. Půjde o sezónní záležitost, “ dodal Štefka. Na úpravy budovy a stavbu Domu přírody podle něj padne přes šedesát milionů korun. „Asi osmdesát procent z toho by měly hradit dotace z evropských peněz,“ podotkl Štefka. Zbytek poputuje ze státní pokladny.

Moravský kras si naučné centrum zaslouží. Podle jeskyňáře Zdeňka Motyčky je totiž největším krasovým územím v České republice. „A je také nejrozvinutější. Uvnitř se nachází největší jeskyně, třeba Amatérská, která má přes čtyřicet kilometrů nebo Býčí skála i Rudické propadání,“ sdělil Motyčka. Návštěvníci Domu přírody se tak dozví i o jeskyních, které nejsou veřejně přístupné.

Na jedinečnosti Moravskému krasu přispívá i protékající voda. „Tvoří vývěry i propádání. Dále je v MOravském krasu fenomenální Macocha. To se nikde nevidí,“ pokračoval Motyčka a vzpomněl i archeologii. Odborníci totiž toto území zkoumají už dvě stě let. „Naučné centrum by mělo turistům poskytovat informace, a to má logiku,“ vyjádřil se ke vzniku Domu přírody.

Plány přivítala i ředitelka blanenské základní školy, která sídlí v ulici Salmova. „Do Moravského krasu jezdíme na výlety. Učitelé musí vždy před odjezdem své žáky připravit. Díky Domu přírody by to nebylo potřeba. Tuto pomoc i doplnění vítáme,“ míní ředitelka Eva Kadrmasová. Školáci podle ní navštěvují nejrůznější přednášky třeba o lese nebo ekologickém zemědělství. Dům přírody pro ně bude lákavým zpestřením.

Blanenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů