Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci přírody zápasí s bolševníkem

Ochránci přírody zápasí s bolševníkem

Karlovy Vary - Bolševník velkolepý, který už desítky let trápí majitele pozemků na západě Čech, se teď podle některých ochránců přírody může šířit ještě rychleji. V novele vyhlášky k zákonu o rostlinolékařské péči totiž už není povinnost tuto nebezpečnou rostlinu likvidovat. Odborníci s tím ale nesouhlasí. Obávají se, že tato změna přispěje k ještě rychlejšímu šíření této nebezpečné a jedovaté rostliny.

Bolševník velkolepý ještě před dvěma lety označoval zákon o rostlinolékařské péči jako velmi nebezpečný. Vloni ale z tohoto seznamu škodlivých rostlin zmizel. Někteří ochránci přírody se teď obávají jeho rychlého šíření. "Tím, že bolševník vypadl z té vyhlášky, tak dneska vlastník pozemku není povinen škodlivé rostliny likvidovat," říká předseda sdružení Natura 99 Jiří Korbel.

Podle zástupců státní rostlinolékařské správy zákon likvidaci škodlivých rostlin, které ohrožují své okolí, nařizuje stále. "Problémem je dokázat, jestli tím vzniká někomu škoda," vysvětluje Lumír Novák ze Státní rostlinolékařské správy v Chebu. "Na zemědělských pozemcích je to zcela jasné, na ostatních pozemcích vstupuje do hry i to, že bolševník je zdravotně nebezpečná rostlina," připomíná biolog Pavel Poc.

Bolševník je pro lidskou kůži silně jedovatý a může způsobit i vážná poranění. Jako velmi účinný způsob jeho likvidace označují odborníci chemický postřik. Ten ale nesmí ohrozit další porost. "Nemůžete udělat nic horšího než stříkat bolševník chemickým totálním herbicidem, to je špatně. Je potřeba využít látky, které přitom nezničí trávy," upozorňuje Pavel Poc.  

Použití speciálního roztoku je ale pro soukromníky nebo malé obce drahé. "Letos na to vynakládáme dokonce až 370 000 korun. Bolševník likvidujeme především postřiky, ale také sekáním," popisuje místostarosta Mariánských Lázní Jiří Chval.

Právě okolí Mariánských Lázní je nejvíce postiženou oblastí. Radnice už proto připravuje projekt na plošnou likvidaci bolševníku. Pokud se jí podaří sehnat peníze, následující čtyři roky by speciální týmy likvidovaly bolševník na území o celkové rozloze 120 kilometrů čtverečních.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů