Úterý, 23. dubna 2024

Arboretum přilákalo mnoho zájemců o přírodu

Arboretum přilákalo mnoho zájemců o přírodu

Arboretum Křtiny ve Školním lesním podniku Masarykův les Křtiny Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně pořádalo tuto sobotu Den otevřených dveří.

Od devíti do pěti hodin odpoledne byli připraveni odborní průvodci, pedagogové Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie Lesnické a dřevařské fakulty MZLU v Brně a zaměstnanci školního podniku. kteří zde byli připraveni pro všechny zájemce.

O půl druhé se konala speciální prohlídka arboreta, při které se uskutečnila malá vzpomínková slavnost u pomníku Jana Svatopluka Presla u příležitosti 160. výročí úmrtí tohoto významného českého přírodovědce.

V arboretu, které se nachází mezi městysi Křtiny a Jedovnice, a které bylo založeno ve 20. letech minulého století profesorem Augustem Bayerem, se na ploše třiadvaceti hektarů nachází ojedinělá sbírka více než tisíce druhů dřevin ze všech koutů světa.

Lesní arboretum zpestřují přírodní palouky, louky i vodní plocha, rašeliniště a vřesoviště, také dřevěné plastiky. I letos lze zhlédnout novinky a mnohé estetické úpravy.

Návštěvníci také shlédli rozšířenou sbírku jedlí a obnovenou naučnou stezku Domácí dřeviny, a to vše při omamné vůni kvetoucích azalek a rododendronů.

Blanenský deník 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů