Sobota, 20. dubna 2024

Bratislavané se vzbouřili proti demolici parku

Bratislavané se vzbouřili proti demolici parku

Bratislavané nemohou uvěřit, že by mohli přijít o oblíbený Park kultury a oddechu na nábřeží Dunaje. Minulý měsíc ho bez veřejného varování začala bourat soukromá firma. Práce byly na nátlak veřejnosti zastaveny. Boj o jeden z nejstarších kulturních stánků pokračuje.

Magistrát se nyní snaží zrušit bourací povolení, které získala společnost Henbury Development v roce 2005. Ve stejné době jí totiž město prodalo pozemky pod PKO za 281 milionů korun s tím, že revitalizuje nábřeží a postaví tu moderní víceúčelový objekt. Bratislavané podepisují petice, stavební společnost zatím vyčkává.

Prodej pozemků o rozloze víc než 13 tisíc metrů čtverečních schválili radní. Ochránci přírody od samého začátku protestují a tvrdí, že magistrát prodal lukrativní pozemky bez toho, aby vyhlásil veřejnou soutěž.

Proti tomu se ale ohradil primátor Andrej Ďurkovský. "V té době město nic nezavazovalo k tomu, aby vyhlásilo veřejnou soutěž," řekl s tím, že park zůstane, dokud město nepřijde na to, kam ho přestěhovat.

Aktivisté ale také namítají, že nejde pouze o nostalgii, ale o městskou pamětihodnost a technickou památku. Loni požádali, aby byl PKO zařazen na seznam kulturních památek. Za pamětihodnost navrhl vyhlásit park i Památkový úřad, ale město jeho návrh neakceptovalo.

Novému majiteli pozemků došla nedávno trpělivost. Za plného provozu vjela do PKO bourací technika a je z toho pořádný skandál. Městští poslanci usnesením zavázali primátora, aby zrušil bourací povolení a udělal všechno pro to, aby byla zrušena i smlouva s Henbury Development. Zkontrolovat, zda se mu to podařilo, mají už zítra.

"Bourání PKO je zastavené a do vyřešení problému v budoucnu nehrozí. Hlavní město nyní prověřuje dopady usnesení na uzavřené smlouvy a je v kontaktu s majitelem pozemků," řekla HN mluvčí primátora Beatrice Szaboová. Henbury Development vyčkává. "Máme platné bourací povolení. Společnost své plány nezměnila. Zatím vycházíme vstříc veřejnosti," vysvětlila HN postoj společnosti Soňa Pötheová.

Bratislavský Park kultury a oddechu má po desetiletí pro kulturní obec specifický význam. V době své největší slávy byl pro hlavní město něco jako pro Prahu Lucerna.

Začínala tu Bratislavská lyra, než se přestěhovala do chladné, mramorové totalitní chlouby - Domu ROH. Většina Bratislavanů se tu učila první kroky na parketu, konaly se tu čaje, plesy a právě teď tu vrcholí populární taneční soutěž Letĺs Dance.

Ve světě se park asi nejvíc proslavil Jazzovými dny.

"Od chvíle, kdy se v Bratislavě začaly dělat velké koncerty, bylo pro hudebníky nejvyšší metou hrát právě v PKO. Je fantastickým architektonickým prostorem, protože má dva sály a vstupní halu. Je to unikát," řekl novinářům organizátor džezového festivalu a hudebník Petr Lipa. Teď hrozí, že si tu světoznámí muzikanti už nikdy nezahrají.

Od naší zpravodajky v Bratislavě
AUTOR: Renata Havranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů