Čtvrtek, 25. dubna 2024

Trestní oznámení si pan starosta vykoledoval sám

Trestní oznámení si pan starosta vykoledoval sám
Česká inspekce životního prostředí přistoupila k výjimečnému kroku. Podala trestní oznámení na starostu obce Proseč Martina Nováka. Proč? Protože vyvěsil před hřbitov ceduli se zákazem vstupu. Jako důvod na ní uvedl havarijní stav stromů, které inspekce zakázala pokácet. Pod nařízení připsal ještě jméno a telefon na vedoucího pracovníka inspekce, aby lidé věděli, komu spílat. A zveřejnil i jména dvou obyvatelek Proseče, které na nezákonné nakládání s dřevinami upozornily. Ořezy dřevin, které na místním hřbitově pod taktovkou pana starosty probíhaly, si ale dohled inspekce zasluhovaly.

V případě Proseče tedy dělala inspekce pouze svou práci dle platného zákona o ochraně přírody a krajiny. Zastavila kácení zcela zdravých stromů, které budou plnit svou kulturní estetickou a ekologickou hodnotu ještě mnoho desetiletí.

Varující je forma, s jakou si místní starosta tento krok vyložil. Zveřejnění nepravdivých informací na místní vývěsce je totiž cíleným útokem na podstatu práce ČIŽP. Ta zažila v nedávné době podobný tlak i v případě zastavení kácení dřevin v Ostravě-Porubě či západočeských Domažlicích.

Ptám se, zda by si podobný postup komunální politici dovolili proti jiným inspekcím? Například potravinářské nebo obchodní. Nejspíš ne. V nižších patrech české politiky totiž stále přetrvává názor, že ochrana životního prostředí je dobrá značka, pokud na ni lze čerpat peníze z fondů, ale je na obtíž, když vyžaduje dodržování pravidel.

Oldřich Janeba, Česká inspekce životního prostředí
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů