Pátek, 19. dubna 2024

Lesem se nese řev čtyřkolek: ničí přírodu a plaší zvěř

Lesem se nese řev čtyřkolek: ničí přírodu a plaší zvěř

Vyškovsko - Lidé si stěžují na problémy s bezohlednými motoristy ve volné přírodě. Jediným řešením tohoto problému je zavolat policii.

Řev čtyřkolek a terénních motorek, hromady odpadků, koňáci, cyklisti, houbaři. Ve volné přírodě začíná být pořádně rušno. Myslivci, lesníci i zemědělci jsou z toho nešťastní.

„Je to prostě katastrofa. Jezdci na čtyřkolkách a terénních motorkách si v honitbě dělají závody. Jezdí po zasetých polích, plaší zvěř. A není na ně metr,“ povzdechl si například člen habrovanského mysliveckého sdružení a starosta obce Radoslav Dvořáček.

Nepříjemné zážitky s nezvanými hosty na svých polích má třeba také soukromý zemědělec Jiří Bartl mladší z Královopolských Vážan. „Je jim fuk, že někdo na poli něco dělá. Nepoznají, že je zaseté, jezdí po polích a likvidují tak úrodu. Vůbec nejezdí po cestách, najednou se vyřítí z lesa, člověk ani neví, odkud se vzali,“ postěžoval si Bartl.

Kromě škody na úrodě a rušivého vlivu na přírodu mu také vadí, že hlavně motokrosaři často poničí i takzvané biopásy. To jsou plochy půdy ponechané ladem, na něž zemědělci pobírají evropské dotace. Biopásy totiž pomáhají šíření živočišných i rostlinných druhů a nabízí díky široké skladbě rostlin lepší potravní nabídku divoce žijícím býložravcům.

Čtyřkolkáři či motorkáři nemají přitom mimo cesty co dělat. Jediným řešením, jak se proti jejich nájezdům bránit, je telefonát na státní či městskou policii. „Je dobré si všimnout poznávací značky vozidla. Pokud je z nějakého důvodu nečitelná, zapamatovat si barvu stroje, oblečení jezdce. Velice důležité je sdělit, kterým směrem jel,“ informovala vyškovská policejní mluvčí Marie Novotná.

Doplnila, že jihomoravské krajské policejní ředitelství na neukázněné čtyřkolkáře podniká zátahy. „Podrobnosti samozřejmě sdělit nemohu, aby se na kontrolní akce nemohli připravit,“ sdělila Novotná.

Problémy ale nejsou jen s vyznavači adrenalinových sportů. „Co se dnes děje, to je prostě něco strašného. Nedávno jsem vynadal chlapovi v Audi, který přijel do lesa vyhodit pytel odpadků včetně petflašek. Vysmál se mi do očí a řekl, že to tedy vysype někde dál,“ svěřil se třeba myslivec Marek Slanina, který má s kolegy honitbu ve Ždánickém lese poblíž Klobouček.

Také lesníci mají s lidmi, kteří se nedovedou v přírodě chovat, bohaté zkušenosti. „Velice často jezdí autem do lesa, i když je na cestě zákaz vjezdu. Když je lesník upozorní, ještě na ně bývají drzí,“ řekl před časem ředitel bučovické lesní správy Otakar Pavlík.

Vyškovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů