Pátek, 19. dubna 2024

Ve čtvrtek budou děti z Příbramska soutěžit ve znalostech přírody

Ve čtvrtek budou děti z Příbramska soutěžit ve znalostech přírody

Příbram - Ekocentrum Zelená pumpa pořádá ve spolupráci s příbramskými školami a Hornickým muzeem soutěž pro žáky základních škol s názvem Poznej ekosystémy středních Čech. Již třetí ročník soutěže ve znalostech různých ekosystémů se uskuteční ve čtvrtek 11. června od 8.30 hodin u Litavky v příbramském Lesoparku.

„Do soutěže se přihlásilo 130 žáků nejen z Příbrami, ale také například z Dobříše, Milína, Tochovic, Březnice či Hvožďan. Jejím cílem je upozornit žáky na souvislosti jednotlivých přírodních ekosystémů a zjistit, jaké jsou jejich znalosti v této oblasti. Pětičlenná družstva se budou na stanovištích věnovat ekosystému luk, tekoucích vod, stojatých vod, ekosystému lesa a lidských sídel,“ vysvětlila Linda Klvaňová z Ekocentra Zelená pumpa.

Tým odborníků, mezi kterými nechybí přední pedagogové a odborníci například Hornického muzea, připravil nejen vědomostní otázky, ale také ty, které budou nutit žáky přemýšlet v souvislostech. „Čekají je otázky týkající se jednotlivých druhů fauny, flóry a vodních ekosystémů. A také otázky průřezové, jejichž odpověď budou muset na základě vědomostí sami odvodit,“ dodala Linda Klvaňová s tím, že družstva budou rozdělena do tří věkových kategorií.

Každé družstvo bude veškeré úkoly plnit společně. Na startu obdrží soutěžní kartu, na kterou budou zapisovány získané body z jednotlivých stanovišť. Na kartě budou formulovány i úkoly, které bude družstvo plnit i při cestě mezi jednotlivými kontrolami. V závěru trati odevzdají tuto kartu pořadatelům, kteří následně provedou vyhodnocení výsledků.

„Nejlepší družstva získají hodnotné ceny, například publikace, které obohatí školní knihovnu. Menší ocenění si odnese i každý člen vítězného družstva,“ slíbila hlavní organizátorka.

Ekocentrum Zelená pumpa sídlí v příbramském Q-klubu, kde mimo jiné provozuje ekoporadnu. Ta je otevřena každé úterý od 10 do 18 hodin. „Lidé se mohou přijít zeptat na všechno, co souvisí s životním prostředím, tedy na odpady, šetrné ekologické výrobky, energetické úspory, dopravní záležitosti nebo na to, jak se chovat 'zeleněji' třeba v kanceláři. Poradna funguje i prostřednictvím internetu či telefonu, bližší informace lze získat na stránkách www.zelenapumpa.cz,“ zdůraznila Linda Klvaňová.

Nejvíce dotazů se zatím týkalo odpadové problematiky, zahradničení včetně kompostování a technického konopí. V poslední době se podle pracovníků Zelené pumpy množí dotazy z oblasti stavitelství, obnovitelných zdrojů energie a biopotravin.

Karel Souček

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů