Pátek, 29. března 2024

Kolibřík během střemhlavého letu předčí i tryskáč

Nejrychlejším letcem na světě je kolibřík, měřeno alespoň k jeho velikosti těla. Při námluvách předežene i tryskáč.
Kolibřík během střemhlavého letu předčí i tryskáč

Rychlost, jakou tento maličký pták dosahuje během střemhlavého letu při námluvách samiček, v tomto kritériu dokonce předčí i tryskáč, tvrdí americký biolog Christopher Clark ve studii zveřejněné v odborném magazínu Proceedings of the Royal Society B.

Clark natáčel v severní Americe chování samečků druhu kalypta růžovohlavá na vysokorychlostní kameru. Při analýze záběrů zjistil, že tento asi deset centimetrů velký kolibřík dosáhl rychlosti 385 tělesných délek za sekundu.

Pro srovnání sokol stěhovavý, který dokáže letět rychlostí až 250 kilometrů za hodinu, v přepočtu na velikost těla dosahuje "jen" 200 tělesných délek za sekundu.

Pokud poměřujeme rychlost k délce těla, rychlost kolibříka v maximální fázi letu "byla větší než tryskáče se zapnutými přídavnými hořáky nebo raketoplánu během návratu do atmosféry," uvedl Clark podle serveru BBC News.

V závěrečné fázi střemhlavého letu, než kolibřík roztáhne křídla, aby zastavil, bylo podle vědce z Kalifornské univerzity jeho okamžité zrychlení "větší než u jakéhokoli organismu, který byl do té doby natočen při provádění vzdušných manévrů. A to vše bez pomoci tryskových motorů," dodává Clark.

ČTK

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů