Úterý, 16. dubna 2024

Milovníci přírody si budou moci prohlédnout Amatérskou jeskyni

Milovníci přírody si budou moci prohlédnout Amatérskou jeskyni
Speleologové na tři říjnové víkendy zpřístupní část Amatérské jeskyně v Moravském krasu. Se svými 40 kilometry je nejdelší jeskyní střední Evropy. Běžně je nepřístupná. Prohlídky se uskuteční při oslavách letošního 40. výročí od jejího objevení, řekl dnes ČTK Antonín Tůma z Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras.

V krasu je více než 1100 jeskyní. Pouze pět z nich je zpřístupněno veřejnosti. Nejslavnější jsou Punkevní jeskyně s podzemní plavbou, které jsou propojeny se dnem propasti Macocha. Ročně si je prohlédne 200 000 turistů z celého světa.

Pro speleology je zajímavější Amatérská jeskyně. Dosud není zcela prozkoumána a stále ukrývá mnohá tajemství. Svědčí o tom nedávný nález 1,5 kilometru dlouhé části jeskyně nazvané Šošůvecký koridor. Podle odborníků je to největší speleologický počin v republice za uplynulých 20 let.

Jeskyní protéká Sloupský potok, Bílá voda a Punkva. Systém sahá až do propasti Macocha, na jejímž dně končí v Horním jezírku. Tvoří jej netradiční chodby připomínající tunely, jsou v něm obří dómy s krápníky, přičemž část podzemí je zatopená.

Rok po objevení jeskyně, se v ní stala největší tragédie české a moravské speleologie. Zahynuli v ní speleologové Milan Šlechta a Marko Zahradníček, které v podzemí zastihla povodeň.

Ochranáři povolují prohlídky Amatérské jeskyně pro veřejnost jen při mimořádných výročích. Je o ně vždy velký zájem. Lidé, kteří se chtějí podívat do podzemí, se musí v září přihlásit na správě CHKO. Na prohlídky jeskyňáři vezmou celkem 600 lidí.

Prohlídka není určena pro seniory a malé děti. Návštěvníci uvidí sice jen zlomek jeskyně, budou ale procházet místy, která mohou být špatně průchodná a v někde bude nutné projít vodou. Kromě baterky budou proto k návštěvě nezbytné i holínky.


Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů