Sobota, 20. dubna 2024

Velké mechové jezírko, přírodní rezervace Rejvíz

Velké mechové jezírko patří k největším rašelinným jezírkům v České republice.
Velké mechové jezírko, přírodní rezervace Rejvíz

Nalezneme jej na území Národní přírodní rezervace Rejvíz v blízkosti osady Rejvíz v severní části Hrubého Jeseníku. Velké mechové jezírko má nepravidelný oválný tvar. Maximální délka činí 68,5 m, šířka 41 m při celkové rozloze 1 692 m2. Objem jezírka činí podle měření asi 4 048 m3 a maximální hloubka 2,95 m. Mocnost rašeliny dosahuje až tří metrů. Jezírko leží v nadmořské výšce asi 766 m.

Rejvízské rašeliniště patří k rozvodnicovému typu vrchovišť. Vznikalo díky neprostupnému podloží a vhodné konfigaraci terénu před asi 6 až 7 tisíci lety po skončení poslední doby ledové. Po odumření původní vegetace došlo k intenzivnímu růstu rašeliníku a borovice blatky. Rašeliniště má typický zaoblený tvar, který vzniká díky odstředivému růstu rašelinných trsů. Vypouklé části těchto trsů se nazývají bulty a nižší části, které jsou obvykle zaplaveny vodou se nazývají šlenky. Rašelinná jezírka se nazývají blanky a jejich okraje lagg. Alespoň tak informují panely na naučné stezce z osady Rejvíz k Velkému mechovému jezírku.

Velké mechové jezírko se vyznačuje výskytem řady unikátních rostlinných a živočišných druhů. Určitě nejatraktivnější je drobná masožravá rostlinka rosnatka okrouhlolistá (Drosera rotundifolia). Porosty v okolí Velkého mechového jezírka tvoří borovice blatka (Pinus uncinata) dorůstající výšky až 15 metrů a mech rašeliník. Ze vzácných druhů si zmínku zaslouží ostřice chudokvětá (Carex pauciflora), tuřice blešní (Vignea pulicaris), mečík střecholistý (Glaudiolus imbricatus), hadilka obecná (Ophioglossum vulgatum) a řada dalších. Objevuje se ale i suchopýr pochvatý a velká řada běžných druhů druhů. Z živočichů si zmínku zasluhuje žluťásek borůvkový a šídlo rašelinné, které je řazeno ke glaciálním reliktům. Bohaté druhové zastoupení mají na zdejším rašeliništi i pavouci. Samotné jezírko si oblíbily i divoké kachny, které tady hnízdí.

Velké mechové jezírko se nachází v západní části rozsáhlých rašelinných luk vysokou hladinou podzemní vody v jádrové části přírodní rezervace Rejvíz. Severovýchodně od Velkého mechového jezírka se nachází Malé mechové jezírko, které prý je již dnes zarostlé a nevede k němu žádná turistická značka. K Velkému mechovému jezírku vede naučná stezka z osady Rejvíz v délce asi 3 km. Poslední část stezky je zpřístupněna díky poválkovému chodníku, platí se tady vstupné 20 Kč.

http://www.treking.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů